2019-09-22 618 浏览
听讲粉岭联和墟呢度有好多必食美食,今日渣车去粉岭扫街。第一站去咗群记食猪手面,佢个餐牌唔系好多选择,同埋唔会知自己食咗几多钱,因为个价钱系用中国传统数字来写,完全睇唔明。餐厅好友旧式风情,但夏天梨都几热,只有风扇。揾为方式都有啲似传统酒楼架,自己行入嚟等位,有位就坐,坐低就叫嘢食。我哋样样都叫啲,当然唔少得呢度最出名嘅猪手。佢个猪手望落去冇乜颜色,但系处理得好干净,无猪味,咸咸地d肉又爽,又几好食。我哋仲叫咗牛丸米同埋牛腩米。见到餐牌有个叫酥炸牛肉卷,未食过又叫梨试吓。牛丸同牛腩冇乜特别但系好食嘅,食粉面呢度最正系佢啲辣椒酱,香得来唔系好辣仲好惹味。高牛肉丸就用腐皮包住啲咸牛肉嚟炸。

炸牛肉卷
猪手面