2022-04-23
骆驼漆一向都系我嘅觅食之地,相信唔少观塘嘅打工仔都系架啦。上次去咗一间高质慢煮牛汉堡后,揾揾吓又发现到呢间同样系主打burger嘅小店,而且又冇乜人排队添,当然要去惩罚一吓。 保家山其实系解作burger-saan1,喺餐厅入面嘅枱真系见到有个将平安包改造汉堡包嘅抢包模型,真系好应景XD🤣,未食野都已经吸引咗我嘅注意🤣🤣。 餐厅就位于三期嘅5楼,呢层就冇咁多食店嘅,冇乜人行过。环境宽阔幽静,少见喺呢D工厦都坐得好松动。埋边嘅木板贴上食客嘅即影即有相,又有种温馨感,但最吸引我嘅都系有个私家厕所🤩🤩🤩😏。 一睇餐牌,发现佢哋真系好钟意玩拼音,burger嘅口味有“fu²-釜(山)”嘅韩式猪肉堡,"Kwai⁴-(山)葵”嘅wasabi堡,仲有一个芫荽控必试嘅青色burger。汉堡本身已经包埋个薯格/沙律同埋汽水,唔够喉可以另加小食/西汤。 “Saan¹-山”手工和牛汉堡$98 汉堡嘅size真心比想像中细,但价钱又连埋薯格同可乐,其实都算合理。提埋餐具/食物都系self service 嘅,如果有埋手套就更好。 呢只面包有金黄嘅外层,内里纯白。佢内层冇乜点烘过,反而只是热溶咗D牛油喺入面,我
“Saan¹-山”手工和牛汉堡$98
呢只面包有金黄嘅外层,内里纯白。佢内层冇乜点烘过,反而只是热溶咗D牛油喺入面,我又几钟意呢个setting。口感轻盈软熟,牛油香分布于包中而带有甜味,我觉得呢个就几好。
汉堡肉就声称系和牛,通常汉堡扒70%都系瘦肉,呢度就似系60%瘦肉。首先,汉堡扒内里系半生熟嘅(通常餐厅整得5/7成熟嘅,我都安心去食嘅)。
睇相都见到佢D汁水滴漏而出,内里口感湿润软嫩,牛肉磨得幼细而系好「smooth」嘅,脂香感十足,调味唔多,而主要都系食返肉味,我就觉得好惊喜。
酱汁望落乍看好似芝士咁但其实一定唔系,落得就算好多吓。颜色唔系一般红红地𠮶只(冇茄汁),食落就偏酸嘅,主要酸味都系来至酸瓜粒,下面再讲。
蕃茄我一向都唔钟意佢出现喺burger度,而佢呢度整得厚之余又唔出水,可能系加咗盐。仲有D紫洋葱同生菜,我就觉得唔错。
薯格就拣咗牛油味,但闻落同食落都系欠缺嘅。欣赏薯格切得好厚,外脆内绵,充满黑椒/盐嘅调味,呢个就一般啦。
“juan⁴ seoi¹-芫荽"手工和牛汉堡$108(麻辣薯条+$3)
我第二次去嘅时候就叫咗我嘅favorite嘅芫荽,但就冇网上𠮶D咁多。Burger内每样野嘅份量/品质都大致上冇乜差别,个包就更似系potato bun多于brioche。
牛肉就变咗全熟,但都系juicy嘅,建议可以多少少调味。配料就只得芫荽同车打芝士,我觉得少配料反而可以主要食到佢嘅肉/芫荽嘅刺激感。
Burger酱汁以我所知令人爱戴嘅原因系因为有“酸”“香”同“滑(够多油)”,酸味呢度就有酸瓜.etc,香就有「山」汉堡冇嘅干罗勒同油润嘅芫荽,加上佢又creamy又唔腻,我就好钟意佢嘅汁。
我今次就upgarde咗做薯条,强烈建议大家都去upgarde+叫麻辣味。佢切得厚薄适中,口感比当日嘅薯格脆得多,内里软熟。干辣椒粒均匀布满喺薯条度,加上有埋辣椒籽,麻嘅持久度系不容忽略,我嘅嘴唇系会好似食完四川麻辣粉咁不自然地震动,加上孜然粉同黑椒,虽辣但令我一口接一口咁食,好鬼爽皮🤣。