2018-02-19 7471 浏览
荃湾不嬲多嘢食,今次就深入三坡坊食心夜来潮。砂锅粥好足料,有姜有蟹有虾有芫茜有蟹膏,每一啖都食到。你会奇怪,蟹膏乜唔系净系喺蟹入边先揾到㗎咩?你冇睇错,蟹膏系其中一样𩠌!粥煲得好绵,值得一提嘅系用嚟装粥嘅器皿好特别,食到最后啲粥仍然系好热!啲虾好大只,超抵食。值得一赞嘅系佢啲虾一早已经剥晒壳,啱晒我呢啲懒人!🙈厨师真系好细心~☺砂锅卜卜蚬煲有大同细两种size拣。叫咗个细size但系一黎——哗!细煲已经咁大,咁大煲咪重大?!啲蚬多到就黎跌出黎!落埋芹菜同啲蚬一齐煲,蚬有芹菜香,同蚬肉嘅鲜味互相辉映。蚬系大大只,一啲都唔同你悭!除左蚬同芹菜,重有粉丝,真系一次过满足你三个愿望呀!啫啫秋葵煲唔止食得重听得!事关一上枱就「啫啫」声,剩系听声就已经feel到温暖。食过灼秋葵、啫啫鸡煲,但就未食过啫啫秋葵呢个配搭啦。见隔离枱嗌,好奇嘅我就梗系要试下啦!秋葵切到细细条,食落口够腍又爽,同咸鱼粒同甜红椒同蒜一齐炒,口腔充满香得过份的咸鱼香~重味嘅咸鱼同淡味嘅秋葵配搭得天衣无缝,咸味被秋葵中和,整体味道不错👍。凉拌鱼皮点埋wasabi食,好似食鱼生咁,爽口有鲜味。手打牛肉球汤底有d蔴酱味,几特别,牛肉
荃湾不嬲多嘢食,今次就深入三坡坊食心夜来潮。

凉拌鱼皮点埋wasabi食,好似食鱼生咁,爽口有鲜味。

手打牛肉球汤底有d蔴酱味,几特别,牛肉球大大粒,食入口有点黑椒味,好香,唔会好难咬。

潮式炒饭有虾干、葱、炒蛋、冬菇、鱿鱼等等,实在太多料啦,好抵食!最记得系我以为夹果旧系冬菇,点知原来系猪油膏!😹因为猪油膏切到好似冬菇咁呈长方形状,真系比佢fake左!

牙签鸡顾名思义就系用牙签穿住嘅鸡,一口一啖,系爽嘅!点埋酸辣酱食就更滋味啦!

黄金炸馒头四四方方,好得意(唔好问点解,纯粹个人喜好)🙈。点埋炼奶,嗯~系幸福嘅滋味呀~☺馒头炸到外皮好脆!热气?唔理啦,食左先算!

心夜来潮有圆枱又有方枱,要大张有大张,要细张有细张,心血来潮一班人黎食又得,同男女朋友拍住拖黎食又得,得左。菜式选择又多,普通如家常便饭小炒到铁板都有。装修摆设都有股古代中国风,小至枱面嘅牙签筒、餐牌到墙上嘅中国结同天花上嘅灯饰都充满中国特色。值得一赞嘅系每张枱上都放有面纸,好贴心,最啱我呢d成日唔记得带纸巾嘅人呀!
  • 牙签鸡
  • 潮汕砂锅粥