2024-02-28
今日放咗工就同朋友喺元朗行吓,就比我哋见到呢一间几隐世嘅串烧舖头。入边嘅装修都几有个人风格,有好多得意嘅句子同埋一啲灯牌,有心思。店舖唔算细,都可以坐到几十人。一场嚟到,梗系要叫一堆串烧先。我哋嗌咗好几款,肉类嘅就包括有鸡髀肉,牛柳粒,鸡中翼,厚切牛舌同埋猪颈肉。猪颈肉超级Juicy,肉质仍然保持爽口细致,一啲都唔会干柴。以烧烤嘅方式烹调,令到猪颈肉外层焦香,加埋调味,食落好香口。鸡髀肉唔干得黎仲保持到肉汁。牛柳粒有秘制酱汁腌制,食落去好惹味同啲牛一啲都唔韧。鸡中翼外皮烧得卜卜脆,入边嘅鸡肉仍然保持到嫩滑。厚切牛舌真系厚切,大大份,食落去充满着牛脂香。至于蔬菜方便,我哋就嗌咗烧菠萝、韭菜同埋茄子烧菠萝好出色,一咬入口,即刻爆晒菠萝汁出嚟,非常之甜 ,好钟意。韭菜大大份,加上孜然粉等调味,唔错。烧茄子好震撼我,好大份。仲要烧得啱啱好,保持到茄子肉嘅湿润,加埋啲蒜同其他调味料,食到我停唔到口。最后我哋亦都嗌咗一份麻辣蚝仔粉丝煲。入边嘅蚝仔一啲都唔吝啬,俾得好多。啲蚝仔都大大粒,新鲜。个麻辣味好香口,啲粉丝索晒味,再加啲娃娃菜同豆卜,好惹味。成餐饭我哋都食得好满足,无论系串烧定系其他熟食,都
鸡髀肉唔干得黎仲保持到肉汁。
牛柳粒有秘制酱汁腌制,食落去好惹味同啲牛一啲都唔韧。
鸡中翼外皮烧得卜卜脆,入边嘅鸡肉仍然保持到嫩滑。
厚切牛舌真系厚切,大大份,食落去充满着牛脂香。
至于蔬菜方便,我哋就嗌咗烧菠萝、韭菜同埋茄子
韭菜大大份,加上孜然粉等调味,唔错。
成餐饭我哋都食得好满足,无论系串烧定系其他熟食,都有唔错嘅质素。