2023-07-30
礼拜六即兴约咗朋友出嚟倾偈,同酒脚见面最好就系拣串烧店,有酒饮又有大把下酒菜可以拣,而且选择多多。餐牌有粉面饭等主食可以拣,唔会怕食串烧食极都唔饱。餐厅有提供火炉温住啲串烧,食客同朋友倾住偈慢慢食都唔怕啲串烧冻咗唔好食,店主好有心思。3-7点系happy hour时间,500ml生啤都只系48蚊。烧芫茜+韮菜+鳝第一次见烧芫荽,作用芫茜爱好者就梗系要试啦,烧过嘅芫茜就咁食会有啲单调,将芫茜加落茄子一齐食更好食。烧鳝肉质够爽弹,略嫌味道稍淡。韮菜大大串、新鲜爽脆,好食到要追加。家乡炒米粉朋友一嚟到就话要食家乡炒米粉,我笑佢搞笑,点解要去串烧店食炒米粉,见佢咁想食当然唔阻佢啦。碟米粉未上枱就闻到香味,卖相都好吸引,配料唔算特别有叉烧丝、菜丝同炒蛋,米粉炒得弹牙同配料混埋一齐,啖啖都香浓爽弹,同朋友一食就爱上,冇谂过串烧店嘅炒米粉会咁好食烧原条茄子茄子肥大肉厚,香甜美味,必食之选。烧牛舌+五花腩牛舌够大件,唔靱有牛味,同孜然味好夹。五花腩味道正常,可以烧得再㶶啲。烧菠萝食完油腻嘅五花肉再食烧菠萝啱啱好,菠萝酸酸甜甜好juicy,完美地将油腻感冲走,可以再食更多嘢。烧北海道活元贝朋友食完大赞,
烧芫茜+韮菜+鳝
家乡炒米粉
烧原条茄子
茄子肥大肉厚,香甜美味,必食之选。
烧牛舌+五花腩
烧菠萝
烧北海道活元贝
朋友食完大赞,粉丝索咗元贝嘅鲜甜再配合埋浓浓葱蒜香味,好够味,元贝都大大粒而且鲜甜嫩滑唔腥。
烧秋葵+鸡软骨
秋葵好够味,新鲜juicy;而鸡软骨就稍微逊色,如果烧得再㶶啲就更好。
芝士年糕
年糕表面好烟靱香脆,咬开之后见到内里满满嘅芝士,见到都好开心。