2017-12-14 365 浏览
同朋友shopping完, 系附近揾间餐厅食个dinner, 朋友一向喜欢找寻一些小小既cafe餐厅, 尝试发掘一些食物上意想不到既惊喜。于是今晚我地就系呢间餐厅食左餐慢活dinner。餐厅面积不大, 座位少, 从餐厅望出, 可以看到铜锣湾车来车往既繁荣景象, 自己却和朋友慢慢享受丰富晚餐。经店员介绍, 我地就order左几款推介美食share齐齐食。【乳猪burger】HK$168以葡式烤乳猪代替平时食开既汉堡包, 乳猪皮烤至卜卜脆, 嫩滑肉质更带有丰富肉汁, 乳猪没有肥膏层连带, 两件乳猪夹著薄薄蕃茄、几片薄青瓜片、半溶芝士跟厚牛肉连为一体。平时食乳猪都要点乳猪酱去带出味道, 但呢款乳猪汉堡打破传统不加任何酱汁, 都能食得出乳猪原汁原味!值得一试!【忌廉白汁黑松露野菌阔条面】 $118超级creamy, 忌廉味浓, 黑松露味相对较淡, 阔条面带点烟韧【龙虾汁虎虾意大利面】 $138份量适中 虎虾共有两只 食落仲带鲜甜味 肉质爽口实肉 另外意大利粉不会太酸 软硬度刚好 配埋龙虾汁 味道好夹 值得推介【酥炸鱿鱼配薯条】 $98份量几大, 鱿鱼圈好爽, 整体炸得几干身几脆, 不过落左大量

【乳猪burger】HK$168
乳猪burger

【忌廉白汁黑松露野菌阔条面】 $118
忌廉白汁黑松露野菌阔条面

【龙虾汁虎虾意大利面】 $138
龙虾汁虎虾意大利面

【酥炸鱿鱼配薯条】 $98
份量几大, 鱿鱼圈好爽, 整体炸得几干身几脆, 不过落左大量椒盐, 味道偏咸带少少辣, 点左芥末酱, 中和左就冇咁咸
酥炸鱿鱼配薯条

【English breakfast tea】 $36
奶可以随个人喜好加份, 令饮品充满奶香和茶味
English breakfast tea

【Peach oolong】 $40
很清新, 饮完个口有好香既桃味
Peach oolong

【榛子朱古力香蕉窝夫】HK$108
即叫即整, 表面只是微脆, 虽然cream多, 而且有淋上榛子酱, 但窝夫没有蛋香味, 整体味道较淡, 如果加球雪糕, 味道可能好一些。

榛子朱古力香蕉窝夫

【红梅cheese cake】
很creamy, 红梅味比芝士味更重, 唔会过甜。

红梅cheese cake

一间小小既cafe, 创新制作了一款别具特色、与别不同既乳猪burger, 从卖相以至味道, 都看得出餐厅的用心制作同埋勇敢创新, "乳猪burger"值得一试!!
乳猪burger
忌廉白汁黑松露野菌阔条面