2016-08-23 1263 浏览
周末假期总会训到自然醒,一起身就食lunch都系平常事,日日返工咁忙都想可以坐低舒服叹杯茶,特登约左朋友食afternoon tea,两个女生倾计叹茶过周末。一般食afternoon tea都系去酒店,但往往去到酒店食既tea set份量系多到食唔哂,我同友人都爱新尝试,今次我地约左去餐厅食tea set,虽然比酒店既份量稍为少,但已经足够我地既食量,依度主打食西班牙菜,但都因应唔同客人而推出tea set,比客人多个轻松聚脚点。去到餐厅,店员安排我地坐窗边座位,感觉舒服得多,所以一般人去餐厅钟意订窗边系有原因,我地二话不说就点左个二人下午茶餐,饮品可+$15转特饮。Tea set总共有十二款茶点,份量刚刚好,用左餐厅头一个字既透明茶架装起茶点,我地由底层食到顶,最后先食松饼。我地首先由底层既蓝青口开始食,拌忌廉白汁一齐食,白汁浓味,蓝青口鲜甜同个汁味道好夹。黑松露蟹肉酥盒: 酥盒内满满既蟹肉,离远已经闻到阵阵黑松露味,酥脆口感唔会觉得腻,系全个SET内最钟意既咸点一口吞拿鱼配青瓜: 用左芝麻包住外层,吞拿鱼食落有烟熏味,配青瓜一齐食个口感好爽软,几好味炸鱼配奇异果: 炸鱼仲有少少热,

Afternoon tea set 2person
黑松露蟹肉酥盒
一口呑拿鱼配青瓜
炸鱼配奇异果: 炸鱼仲有少少热,皮脆肉厚,鱼肉好滑配奇异果带少许酸味,减少左个肥腻感,第一次咁样食炸鱼,味道好特别几得意
炸鱼配奇异果
焦糖香蕉朱古力饼: 朱古力蛋糕好软熟同好浓朱古力味,香蕉上面仲有焦糖,食落唔会太甜,本身可能我同友人都系朱古力迷,所以特别钟意依款甜点
焦糖香蕉朱古力饼
蓝莓冻饼: 卖相渐变色好靓,口感软滑似慕丝,蓝莓味几清香,唔会太酸
蓝莓冻饼
咖啡朱古力松饼: 同之前系另间食到既松饼唔同,估唔到有咖啡味同埋入面有朱古力粒,系Mocha既味道,口感好松软,配士多啤梨果酱同奶油忌廉,估唔到配果酱一齐食既味道几夹同好Fresh
咖啡朱古力松饼配奶油忌廉同果酱
鲜橙果冻: 依款果冻第一眼睇真系以为系橙,睇清楚先见到原来系用真橙皮连橙味果冻,真系好特别同觉得好得意,果冻个质感好有Q弹性,食落真系似饮紧橙汁,够哂创意又好味

饮品我就叫左冻朱古力咖啡,有拉花之余,咖啡味道几香浓又唔会太甜,味道恰道好处,我几钟意。
Ice Mocha
友人就叫左热即磨咖啡,用左女生们最爱既粉红色杯装住,咖啡味道带点甘甘苦苦,可以中和返食完甜品既滞腻觉,友人都几钟意
整体而言,估唔到西餐厅既下午茶都唔错,价钱合理份量预得刚刚好,咸点同甜点食出有惊喜同创意,各款味道合哂我地怕好甜既女生,真系全部食哂唔浪费
2016-08-21
黑松露蟹肉酥盒