一个人的晚餐都唔知食咩好,拉面系我最爱之一食多多都唔驹,睇埋OPENRICE食评就去试下。以拉面为主,供应黑胡麻、猪骨汤、地岳、味噌、黑蒜油等拉面,配料有叉烧同豚角煮 (五花腩)、糖心蛋、粟米、木耳、椰菜同葱花。我点了黑胡麻拉面,面条OK,软硬适中,粟米过分小量,食到底先发觉原来系有几粒粟米;椰菜软身带甜,木耳爽口;重点嘅汤有少少失望,唔够香,好在够热,否则更加油腻。食完之后觉得好口渴,可见调味重手,要好好考虑改良个汤底。主要配料叉烧同豚角煮 (五花腩)味道适中,肥瘦肉交杂,肉质可口,同个汤好配合。亮点仲有系糖心蛋好甜好有蛋香,非常惊喜!另外试左明太子鸡翼,足料明太子,但个鸡翼唔太新鲜,肉质偏干而且唔够香脆,可以改善!是次选择坐喺后巷的位置,几有风味。服务员专业有礼,抵讃!
黑胡麻拉面
明太子鸡翼
是次选择坐喺后巷的位置,几有风味。
服务员专业有礼,抵讃!

题外话/补充资料: 遇到一碗好嘅拉面真系唔易,可惜暂时未试到香港有令人觉得好食到连个汤都会饮晒嘅面店呢。
2014-01-08