2020-03-18 347 浏览
临收工收到朋友电话,话喺网上见到老锅做紧七折优惠,游说我陪佢,见好耐冇食台湾养生锅,而且听朋友讲餐厅口碑唔错,一于去马。成间餐厅以木具为主,配以古典风嘅灯饰同挂画,感觉古色古香,枱同枱之间以木屏风阻隔,有包厢嘅感觉,好有私隐度。首先送上嘅系朋友最爱嘅台湾香肠,切片烘烤,蒜香味浓,咬落带有油香,非常香口。汤底有有四款口味,我第一次食当然要试下佢嘅独家秘制麻辣锅,餐牌写明为咗令客人品尝到食物嘅鲜味,汤底辣度较低,平日嗜辣嘅我哋挣扎咗一阵,决定小试牛刀,拣咗小辣。餐厅用嘅系旧式铜锅,好有味道,完全符合餐厅名,汤底材料丰富,用咗大量药材同香料,味道香浓,同多年前喺台湾食到嘅养生锅如出一辙!汤底加入大量冻豆腐同鸭血,吸收哂汤底嘅精华,非常滋味。安格斯牛质素好高,大大块,油脂纹理均匀,牛味香浓,质感细腻。皮蛋贡丸亦系另一亮点,我本来对贡丸兴趣不大,但朋友极力推荐,一试无妨。贡丸口感非常弹牙,一咬落去有爆汁效果,一定要小心辣亲,入面嘅馅系姜汁皮蛋,味道系想像唔到咁夹!非常有惊喜!另一样惊喜食材系台湾直送嘅千张豆叶纸,质地真系薄到纸咁,骤眼睇以为系一张张牛油纸,食法同鱼皮响铃一样,夹起放落汤底几秒就食

台湾蒜香肠

老锅秘制麻辣锅

汤底加入大量冻豆腐同鸭血,吸收哂汤底嘅精华,非常滋味。
特级美国安格斯雪花肥牛

千张豆叶纸

另一样惊喜食材系台湾直送嘅千张豆叶纸,质地真系薄到纸咁,骤眼睇以为系一张张牛油纸,食法同鱼皮响铃一样,夹起放落汤底几秒就食得,但豆叶纸冇经过油炸,相对比较健康。
千张豆叶纸

豆叶纸豆味香浓,而且吸收哂汤底嘅味道,非常滋味!
有机玉米

有机粟米超大件,金黄饱满,味道清甜。
新竹米粉
最后当然唔少得同样索汤嘅新竹米粉,但我哋实在高估咗自己嘅食量,米粉份量超级多,我哋食咗一半已经投哂降,做咗大嘥鬼,如果有半份就完美。
冬瓜茶/樱花茶
冬瓜茶同樱花茶卖相相近,颜色清澈,冬瓜茶味道清新,甜度较低;而樱花茶带有蜜糖香味,感觉清甜滋润。
老锅果然名不虚传,特别系皮蛋贡丸同千张豆叶纸呢两样惊喜食材,加上锅底同配料七折真系好化算,一定要推介!

台湾蒜香肠
特级美国安格斯雪花肥牛