2023-12-27
📍久両菜 (中环)🔎中环皇后大道中93号中环街市1楼124-125号舖-----见到中环街市新开咗呢间潮州菜,人流旺盛,搞到我都跃跃想试,刚好遇著妈咪约咗朋友打麻雀,就决定黎试一试。.餐厅装修港味十足,好多霓虹灯打卡位,几有特色感,两个人一共order咗5样野,比想象中饱肚。1.沙姜鸡脚2.卤水鹅片拼墨鱼3.咸菜胡椒猪肚4.榄角黑豚腩肉配潮州柑桔5.嗱渣炒面.沙姜鸡脚暖暖地唔系冻食,一兜近乎10只鸡脚,两个人share食得几双,鸡脚质感恰到好处,唔会过于软烂,且保留弹性,唔错,沙姜味好柔和清新,同酒楼食开个种比较油润浓郁嘅沙姜味唔同。.卤水鹅片拼墨鱼好有惊喜,鹅片鹅油丰腴,墨鱼鲜味爽口,豆腐软嫩得黎唔容易夹散,最重要系卤水汁唔会太咸,惊喜地比好多老店出息。.咸菜胡椒猪肚同样系惊喜之作,白胡椒味浓而不呛,猪肚软嫩中不失弹牙,咸菜亦唔会过咸,下饭一流,整体暖身开胃。.榄角黑豚腩肉配潮州柑桔则是香香甜甜,豚腩肉半肥半瘦,有点邪恶,却是令人欲罢不能。.嗱渣炒面味道类似无咖喱版嘅星洲炒面,干身唔油腻,不错。
🔎中环皇后大道中93号中环街市1楼124-125号舖
-----
1.沙姜鸡脚
2.卤水鹅片拼墨鱼
3.咸菜胡椒猪肚
4.榄角黑豚腩肉配潮州柑桔
5.嗱渣炒面
嗱渣炒面味道类似无咖喱版嘅星洲炒面,干身唔油腻,不错。