2017-11-21
原本行咗去佢右手边,坐满哂人,gg book咗都无位,呢边有开放式厨房,浸咪比较腥(我后尾谂,应该因为我唔食蓝鳍吞拿鱼,所以先觉得右边腥);店主话book咗位入左手边。左手边无咗浸腥味之余,装潢布置同音乐都好日系,所有嘢都系木,餐具仲刻有「金鮨」,好有心思!老板知我食生日饭(提早去咗雪蛋糕),唔知系咪咁,好热情,喺门口等我同男朋友到(原谅我可能自以为是~)然后招呼我地入左手边。原本打电话问有无切饼费,话50蚊,最后唔只主动话生日有95折,后尾谂返点解埋单咁平,估可能因为蛋糕好细(2人份量)我地自己切,仲好似无计到切饼费,超有人情味!店员唔只好有礼貌,仲好醒目,帮我隐瞒蛋糕,扮上甜品(无事先夹定)。仲帮我装饰下蛋糕先捧出嚟~好有心思呀!除咗服务,味蕾都好享受!刺身激赞~好新鲜、肉质好好、绝大部份食落都系鲜甜!米饭普通,不过重点系刺身,特别系蓝鳍吞拿鱼(男朋友重点推介本人觉得好腥)同埋帆立贝(我重点推介)!刺身质素同份量完坐值回票价!我地叫咗大拖罗寿司set 同极上拖罗丼。加28蚊转set, 即系有味噌汤同埋中华沙律/螺肉。由于我地叫个寿司set有只牡丹虾,就问可唔可以放埋虾头汤煲。店主话
我地叫咗大拖罗寿司set 同极上拖罗丼。加28蚊转set, 即系有味噌汤同埋中华沙律/螺肉。由于我地叫个寿司set有只牡丹虾,就问可唔可以放埋虾头汤煲。店主话可以,不过要再加15蚊。咁我地就加埋,碗汤都大碗好多,好浓郁好味!(之后朋友去食跟住咁嗌,店主话要正日生日先得)睇得太多新闻,唔敢三文鱼刺身,加2蚊转火炙,火炙三文鱼入口即溶,好震撼好好味!
Wasabi劲好味!应该自己磨,好有质感,攻鼻嘅感觉一浸浸咁涌上嚟,既刺激又好味!
美中不足系唔知寿司set个海胆同丼嘅海胆系咪唔同种咖呢?寿司set嘅海胆好鲜甜!丼嘅海胆就唔甜比较腥(男朋友话唔系腥,系甜同唔甜嘅分别)如果有得拣要甜𠮶款就好噜~
中华沙律
螺肉