2021-09-07
一直知道呢间上海菜店好出名 有日过海特登过嚟试咗🥢弄堂即系小巷嘅意思 上海弄堂就代表品尝上海家庭小菜嘅好地方 而呢度更加标榜"不本地化" 为嘅系令大家可以食到正宗嘅上海口味😋◾菜肉馄饨汤面呢度主打系馄饨 又点可以唔试🥟汤面入面有4大只菜肉馄饨 全部都好饱满 馅料十足 菜肉比例均匀 而且皮好薄💯汤底清香 如果钟意惹味啲 可以加豆瓣酱架◽嫩鸡煨面我至爱嘅汤面之一🤤食嫩鸡煨面除咗鸡肉同菜 我最注重就系个汤底 呢度做得浓而不腻 而且份量仲好劲 超大碗 我谂大部份女仔都会食唔晒🍜◾银萝海蜇银萝即系菜头 原来同海蜇加埋 无论口感同味道都好夹架😍海蜇好爽口弹牙 夏天食呢个凉菜绝对系一流◽小笼包食上海菜点可以无小笼包😌一份4只 两个人食啱啱好 皮够薄 夹起嘅时候小心奕奕都唔小心整穿咗一只🤣最钟意放入囗嘅时候汤汁涌出嚟嘅效果 𠮶种感觉好幸福啊呢日我系平日下午两点去到 谂住过咗lunch hour会少人啲 点知都系爆满啊😅所以大家去试嘅话都要预咗有等位嘅可能 不过值得嘅❣️
◾菜肉馄饨汤面
◽嫩鸡煨面