Green Orange

2019-05-31 1451 浏览
入夜后的上环很宁静~很舒服~今晚约咗朋友去同事们推介嘅永乐街西餐厅~地点方便,在上环地铁站附近。餐厅地方唔算大,但布置简单有情调。延续刚才在街上漫步的那份宁静舒服~今晚好肚饿~见到MENU 双眼放光,食物选择都唔小,虽然得2 个人,但都叫咗唔小嘢食呢!WAITRESS 先上面包,软熟好味~我好钟意饮磨菇汤, 而呢个牛肝菌忌廉汤, 热辣辣,满满磨菇味,超浓郁!再嚟就系带子沙律,带子煎得金黄,充满牛油香味,沙律菜新鲜爽口,配上藜麦,健康有营~ STARTER 点咗鹅肝配红酒梨,鹅肝煎得好香口,红酒梨中和咗个油腻感,成件事好MATCHMain 我地叫咗2 个:一个系蒜片橄榄油PASTA,越简单嘅菜越难煮得好,自问对意粉有要求,但今次Green Orange 真系令我惊喜!首先蒜片有炸过,上枱时阵蒜香好强劲~入口脆卜卜!而意粉,al dente~好弹牙~ ! 辣辣地,醒神开胃!另一个Main:今晚黑毛猪卖哂~所以我地拣咗脆焗猪手~上枱时香喷喷,店员仲好好帮我地切开~猪手焗到啱啱好,外脆内嫩,完全无OVERCOOK! 到咗呢个moment,其实已经饱到爆,但都坚持食埋个脆皮!!今晚嘅晚餐真系令我
入夜后的上环很宁静~很舒服~
今晚约咗朋友去同事们推介嘅永乐街西餐厅~
地点方便,在上环地铁站附近。

餐厅地方唔算大,但布置简单有情调。
延续刚才在街上漫步的那份宁静舒服~

WAITRESS 先上面包,软熟好味~

牛肝菌杂菌忌廉汤

烧北海道带子藜麦沙律伴柚子橙香醋汁

香煎鹅肝砵红酒烩梨

辣椒蒜片橄榄油意大利面

Main 我地叫咗2 个:

首先蒜片有炸过,上枱时阵蒜香好强劲~入口脆卜卜!
而意粉,al dente~好弹牙~ ! 辣辣地,醒神开胃!
脆焗猪手伴蜜糖芥末酱

另一个Main:

今晚嘅晚餐真系令我好SURPRISE,无论系环境、食物质素同服务都好好,绝对系一间性价比高嘅餐厅。

美中不足嘅系今晚食唔到黑毛猪同甜品
唯有下次再试嚟啦~
牛肝菌杂菌忌廉汤
烧北海道带子藜麦沙律伴柚子橙香醋汁