2014-11-05
教跳阿根廷探戈o既KP老师相约聚餐,原本系想介绍学生及好友们食士美菲路市政大厦街市熟食中心内最出名o既清汤腩,点知晚上七时半前,该店已经卖哂清汤腩,我地唯有喺中心度另觅美食。喺熟食中心食野其实就好似喺商场food court咁,只要有位坐,就可于不同食档购买食物,唯一规限系要即时找数。我地五个人为舒服方便起见,就随便拣咗间有大枱o既「煮厨」。对于居湾仔o既小肥黎讲,士美菲路市政大厦街市熟食中心地点真系有啲隔涉,因为地鐡唔到,的士估计都要成旧水,如果搭电车,车程亦较远及需时;当日选择咗乘坐巴士,结果塞咗成个钟先到。熟食中心内座位大多为接枱接櫈,被食肆包围,集中于大堂中央,虽然人多有啲嘈吵,但感觉好街坊。属「煮厨」o既餐桌都有枱布,亦有滚水冲洗餐具,都算讲求卫生。「煮厨」o既伙计好热情,不断游说食客入座帮衬,推介食店招牌菜式。其老板亦毫无架子,粗重功夫全部都会落手落脚自己做,就算我地喺其他食档叫食物,佢都冇黑面,就连老师要求一杯滚热辣o既热水黎冲药粉,佢攞上枱时都好细心地叫小心烫,比起某啲所谓高级食肆o既服务生更为亲切体贴。大家随心所欲,想食乜就叫乜。窝贴小唐菜(墨鱼饼)($88):第一味
大家随心所欲,想食乜就叫乜。