2018-11-29 34 浏览
刚在尖沙咀上完堂,行过见到一间铺仔细细但环境都不错主打做拉面,见肚饿了不想行太远揾其他嘢食 ,所以入去试一试,我和同事各叫了一碗拉面,我要了鸡白汤拉面配了完熟桃味梳打,我同事叫了柚子鸡白汤拉面,配富士山柚子梳打,我们还叫了一个小食煎饺子首先上了两支梳打汽水,在超市曾经见过但未曾饮过,今日就试一试,味道真的不错跟住就拉面上枱了,首先上了鸡白汤拉面,跟住柚子鸡白汤拉面也到了,其实两碗面没有太大分别,只是加了柚子,不过又配搭得好特别,味道配合得恰当好处 ,柚子味不会盖过白汤的味道,不错,而汤底眼望见好似好浓,但入口原来味道好清再讲讲叉烧和鸡肉, 叉烧跟其他拉面店铺相比,呢度整得入味够淋,鸡肉比较特别好滑仲有嘅系粟米去左心,但又唔会散开一粒粒,一片过食得方便我最欣赏的是温泉蛋,蛋心不会过熟有少许流心,好正最后就系煎饺子,饺子通常馅料都系猪肉鸡肉, 但我一口咬落去有烟烟韧韧的感觉,我好奇之下问下店员,原来他们用了鸡软骨做馅料,又好好味㖞总括嚟讲一碗简单的日本拉面,一碟简单的煎饺子 ,但系已经睇得出呢间舖的诚意,佢哋用心嘅制作,同埋用心嘅服务,值得一赞再赞
仲有嘅系粟米去左心,但又唔会散开一粒粒,一片过食得方便
我最欣赏的是温泉蛋,蛋心不会过熟有少许流心,好正