2017-11-30 783 浏览
今日一家人去沙田拜祭🙇🏻‍♀️🙇🏻,拜完见到呢间富临系新开又有好多foodie介绍,平时如果系连锁式既酒楼,我都无乜期望,但见佢地介绍既蟹黄炒饭系好吸引😍,可惜索价太高(要成六百几蚊),所以都系放弃左。见到佢啲点心都好精致,价钱又好亲民,既然黎到梗系要试下!__________🔹洛神金沙红米肠粉 $38 呢个绝对系我最推既菜式👍🏻👍🏻👍🏻, 包裹系红米肠粉皮里面既系炸至酥脆既网油,再里面系虾肉, 层层口感, 相当特别同好好食!! .口感同炸两又好唔同, 虽然都系外软内脆, 不过因为 网油其实系又薄又脆身, 再包住好似平时虾饺既馅料, 口感系再丰富D, 佢旁边仲附有酸酸甜甜既洛神花酱, 更加醒胃同提味!!!.🔹发过猪头点心拼盘 $68 拼盘有5款点心,好记得一拎上嚟仲系热气腾腾分别有三款包点同两款饺。包点面包好软熟,相反饺类嘅皮就有少少厚。.猪猪样🐽既系紫薯包,个样好得意天然呆🐷搣开佢有神奇的治愈感😈😈紫薯好香甜🍠,而且份量都几多。.黑金流沙包同样都好软熟,搣开左流出流沙馅,好甜好好食!.粟米样嘅唔使多讲,就系粟米肉粒包,包嘅皮甜甜地,里面包裹着粟米粒同肉粒既馅,不过无乜惊喜,唔差就系喇.
__________
🔹洛神金沙红米肠粉 $38
洛神金沙红米肠粉

🔹发过猪头点心拼盘 $68
发过猪头点心拼盘

紫薯猪猪包

竹炭流沙包

黑金流沙包同样都好软熟,搣开左流出流沙馅,好甜好好食!
真系粟米包

❗️❗️黑色只饺系墨汁鲜虾饺,墨汁就真系唔好食得出啦,不过里面啲虾肉就好弹牙,同埋Mix左黑松露,睇个名完全估唔到,仲要好香好浓松露味,真心好惊喜!
绿色𠮶只叫翡翠白玉饺,外皮系加入蔬菜汁打成,里面就系白菜馅,好食既不过唔太特别。
🔹沙田烧乳鸽 $25
沙田烧乳鸽

原价$48只, 依家新开张优惠$25. 乳鸽一拎上枱已经开咗半,外皮炸得好脆, 再加埋本身乳鸽既油脂香味, 未食都已经加哂分
睇返餐牌介绍先知, 原来佢系先腌左只乳鸽一晚先拎去炸, 唔怪得咁入味多汁.店员话佢地系选用左25日既乳鸽去整, 所以肉质都好嫩!!
皮下脂肪唔多, 炸得亦唔油腻!! 真系想食多几只, 奈何肚容量有限

同埋, 个日有个小插曲就系我想搣左乳鸽脾黎影相, 结果一搣佢入面就爆D汁出黎, 证明真系好多肉汁!!
🔹有鸡🐔先定有蛋🐣先 $38
有鸡先定有蛋先

呢个完全系颜值完胜既菜式, 竹盆上放住3只金黄色既小鸡同2只装坐"蛋液"既蛋壳
3只鸡仔🐥🐥🐥系炸得岩岩好既咸水角, 咸水角既外皮都几厚几软糯, 不过唔知系咪我放左一阵影相既关系, 所以有少少油, 内馅同传统既一样, 都系肉碎虾米
有鸡先定有蛋先

(上网见到有D人只鸡炸到面目全非, 炸得好唔好应该要睇彩数, 好彩我个只好靓仔, 不过见旁边几台有叫既, 都炸得好靓, 不幸既应该系少数)
蛋壳装既系芒果布甸, 里面虽然无果肉, 不过真心口感好滑, 同好香芒果味!!! 大爱, 唯一可惜系份量mini左D, 一只大约系2至3口份量
🔹鸿图超脆面🍜 $78
鸿图超脆面

一碟有5件, 每件既size 都系一只碗既大细, 好容易分之余(最怕分脆面会碎哂), 脆面因为无咁大饼, 受热平均D, 真系由外到返内都系咁脆!!! (当然淋左酱汁个D会淋少少, 但都唔会糊埋一堆)
外面再淋上蟹黄酱🦀, 蟹黄酱呢系有蟹味既, 不过就杰身左少少, 有少少难挂上D面上面, 每团面上面仲有几旧蟹肉系度, 即刻贵气左好多
其实就唔止食左呢D, 不过真系太长喇, 下回再解说 =P
2017-11-25
洛神金沙红米肠粉