2011-09-15 20 浏览
男朋友妈咪生日, 全家人一齐去食饭. 其实系第一次食似中菜又非中菜嘅中餐, 感觉好新鲜, 虽然唔系十分好味, 但平时食中菜食得闷闷地, 依度系个唔错嘅选择. 不过地方浅窄, 坐得唔系好舒服当晚我地一行16人, 所以点左好多款菜 1) 脆皮乳猪 - OK (肥瘦适中, 不过乳猪酱预先搽左响底, 又无沙糖跟, 所以扣左少少分, 因为我本人钟意点沙糖多过乳猪酱)2) 烧牛肉沙律 - 我唔食牛, 但男朋友话超好味3) 炸坑腩 - 男朋友话肉质好味, 但个汁太淡4) 咕噜鱼柳 - OK 肉质很好 唔"奀", 又唔易散, 无雪味, 味道尚可5) 芝麻酱生菜 - GOOD 推介6) 芝麻酱"怀山" - GOOD 推介7) 拍青瓜 - 麻麻 (唔系依味菜系咁定系啲青瓜唔好味, 因为啲青瓜"林PATPAT"一啲都唔爽口, 似腌青瓜多啲)8) 牛柳粒 - 男朋友话OK9) 竹笙上素卷 - OK10) 炸子鸡 - 一般 明星酒楼果个好味好多11) 蟹籽蟹肉伊面 - GOOD 推介12) 椰子响螺鸡汤 - EXCELLENT 超赞 (超足料, 劲甜, 劲好味)13) 鲜果拿破伦 - 因为系鲜果, 所以无兴趣,

当晚我地一行16人, 所以点左好多款菜
9) 竹笙上素卷 - OK
10) 炸子鸡 - 一般 明星酒楼果个好味好多
11) 蟹籽蟹肉伊面 - GOOD 推介
13) 鲜果拿破伦 - 因为系鲜果, 所以无兴趣, 无食到
14) 木糠布甸砖 - EXCELLENT 超赞 (咖啡味香浓 口感一流 总之超好味)
15) 雪糕曲奇 - EXCELLENT 超赞 (朱古力曲奇好甜 但加埋雪糕啱啱好)
16) 寿桃 - GOOD 皮软料又滑又唔太甜

其在太多 记唔得晒

总括黎讲, 全晚最吸引, 最受欢迎就系甜品, 食开黎黎去去一式一样嘅中餐, 黎推西式嘅甜品, 感觉真系极之好
2011-09-13
庆祝纪念
生日
  • 芝麻酱生菜; 芝麻酱"怀山"; 烧牛肉沙律; 蟹籽蟹肉伊面; 椰子响螺鸡汤; 木糠布甸砖; 雪糕曲奇