今日做咗好多task,收工去左附近既柠檬冰室食个晚餐!之前都有系深水埗食过一次,今次就黎观塘分店帮衬下!舖头入面以卡位同半梳化位为主,主色调系黄色同绿色,几光猛同干净,观塘分店除咗柠檬系列同茶记炒粉面,竟然仲有烧味!蒜香脆皮炸子鸡(半只)配饭、例汤($78)见到晚餐餐牌竟然有炸子鸡拣,仲要系半只,当然要试下!攞盘有几分似海南鸡饭,鸡肉好滑嫩多汁,外皮又够热同香脆,份量几多,呢个价钱好抵食!铁板叉烧炒一丁 ($60)用铁板上嘅炒一丁,卖相吸引又可以保温,叉烧超多,面头舖满木鱼丝,感觉好似食紧大阪烧,虽然颜色好深但味道唔会太咸。一口西多伴雪糕($30)食完主菜觉得想食多个甜品,就拣咗个热辣辣炸西多配冰凉嘅云呢拿雪糕,西多入面冇太多嘅馅,配上炼奶、朱古力酱同雪糕就啱啱好!无冰奶茶 (转特饮加$12)冰镇嘅香浓奶茶,饮到最尾都唔会被沟稀。鲜薄荷青柠沙冰 (转特饮加$12)原本谂住系mojito嘅特饮,上枱竟然系大只啤酒杯甘嘅size,颜色鲜绿,饮落好重新鲜薄荷叶嘅香气加上青柠嘅酸甜,绝对系夏天必选特饮,钟意薄荷叶嘅朋友一定要试下!临走见到人哋杯红豆冰都系咁大🤣下次等我嚟再饮杯过下瘾!

蒜香脆皮炸子鸡(半只)配饭

铁板叉烧炒一丁