2015-10-08 497 浏览
今日中午食lunch,约左个同事一齐黎到旺角呢间食日本野既餐厅齐齐食野因为睇到食评话呢间野d食物好新鲜.而且又非常之抵食.近近地于是就试下.其实地方都非常之好揾.又迎地铁站.油麻地a出口出行几步路已经到了一去到铺头.人也不多,最主要是间铺岩岩先开门!哈哈.我地就做左第一台食客~一坐低.侍应热情地招呼我地坐低,之后就同我地送上调味料同酸菜~十分开胃~加上侍应门的态度也值得一讃之后佢地就帮我地开炉.镐上一块纸以防烧㶶~呜桥的食物包罗萭有,以200几蚥既价钱就可以任烧任食,真系抵到烂~而且食物仲要新鲜,质素唔差.有海鲜,肉类.甜品.刺身等等~我地嗌左个3文鱼刺身,甜幔同鲍片~真系啖啖肉.而且十分鲜甜.新鲜.而且上碟也很快~岩哂lunch time得一个中头食饭既我地 食得又饱之余又唔赶~之后再叫左个芝士豆腐.呢个真心好好食,值得推介.由于细细粒既关系,一口食落去又唔会太大旧.而且一d都唔漏,十分香口.之后我地就开始烧肉了, 我地叫左不同款式的肉类,有牛柳粒,肥牛,鸡翼.鸡软骨等等,d肉有d冇经过腌制.原因系因为新鲜既肉类本身都有一种鲜味.不用腌已经能够有种香味系度:> 正正正~~~期

食得又饱之余又唔赶~

之后我地就开始烧肉了, 我地叫左不同款式的肉类,有牛柳粒,肥牛,鸡翼.鸡软骨等等,d肉有d冇经过腌制.原因系因为新鲜既肉类本身都有一种鲜味.不用腌已经能够有种香味系度:> 正正正~~~期间我地教得太大火既时间有d油唔小心弹左落我地个身度,侍应见状即刻黎帮我地熄细个火.真系十分细心!

由于肉切得好薄既关系. 所以都可以好快烧熟
不得不赞厨师的刀功

之后我地再嗌左几件炸物.其中一个必食推介一定系炸紫薯,真系又香口又甜~食完之后我地都忍唔住再嗌多几个~细细粒又十分易入去,岩哂想食好多唔同款野食,每样都想试dd既女士们

甜品方面简左个tiramisu
十分正宗,绝不马虎~下次黎呢度都要试下个晚市,一定会再比到惊喜我地

• 一口和牛