2016-08-27 194 浏览
今日经过上环,谂住去食返之前食过好食嘅饭堡点知去到先知原来Not a burger已经结业,取而代之的,都系卖饭,不过系寿司!既然黎到,就试一试啦!这间舖的设计十分简约,在舖的一边手写了当日特别的餐牌,在另一边贴了一般的外卖餐牌里面只有几个座位,这是一间外卖寿司店呢!我叫了一个寿司盛A同一个三重丼外卖呢度全部都系即叫即整嘅,需要等嘅时间比较耐不过见到师傅好细心咁即场做出黎,够晒新鲜,等嘅时间都系值得嘅店长亦好细心,知我去嘅地方比较远,仲主动系外卖盒上加上冰袋。寿司盛 A里边包括长三文鱼、甜虾、蟹子军舰、墨鱼、玉子及加州卷呢个长三文鱼寿司比一般的长两倍,真系好震撼,不过除咗样之外,味道都唔错,口感丰润鲜味十足!另外要一提嘅系玉子寿司,呢样我都系系呢度播放既影片上面学到,原来做一个合格嘅玉子并唔系咁容易嘅,无论食材、份量、温度同埋力度缺一不可,要做到合格,都唔知要食几多失败的作品。呢件玉子寿司食落香得来又唔会太甜,有淡淡的蛋味,之前真系未食过呢只玉子!当然要提提我的最爱:加州卷蛋黄酱加埋蟹柳、牛油果、青瓜,配合起来,就系一个字:正呀!食咗咁多旧寿司,要讲下个旧饭呢位师傅手握出来既饭唔会太实
今日经过上环,谂住去食返之前食过好食嘅饭堡
既然黎到,就试一试啦!
里面只有几个座位,这是一间外卖寿司店呢!
我叫了一个寿司盛A同一个三重丼外卖
呢度全部都系即叫即整嘅,需要等嘅时间比较耐

当然要提提我的最爱:加州卷
蛋黄酱加埋蟹柳、牛油果、青瓜,配合起来,就系一个字:正呀!

食咗咁多旧寿司,要讲下个旧饭
呢位师傅手握出来既饭唔会太实,食落冇口感,又唔会太松,会散开,做得岩岩好!
三重丼就包括有三文鱼、油甘鱼及带子
以前都唔识叫呢种油甘鱼,但自从一次阿强强烈推介后就爱上了
油甘鱼油香味浓,鱼味十足,三块真系唔够喉
带子就大大粒,很有鲜味!

呢份三重丼分量唔少,食一个已经可以顶到成个下午,而且佢仲送埋汤的!好彩我都唔独食,揾埋个朋友同我share

呢两个配答加埋都唔使$200,以师傅的手艺及味道来说,绝对抵食!
2016-08-21