2018-02-10
随着年纪增长,慢慢爱上茶。每种茶都有唔同嘅香同味,就好似唔同嘅人有唔同性格一样。以台湾同日本嘅茶我比较钟意,好似有阵阵嘅香咁,饮完之后口入边都仲有啲回甘咁!最近,希慎呢度就开咗一间新嘅茶店-茶狼。睇返原来都系有美心集团去开,最近美心集团都好似有唔同嘅新动作,越嚟越贴近年轻市场。Menu上有好多款唔同类型嘅茶,冻柜入面亦都有一啲甜点,布丁呀,蛋糕咁。其实本身我今日最想饮嘅系冰滴茶,自从上次喺济州饮完之后一直念念不忘,好想揾返果种清香嘅茶味。可能仲系好新啦,我哋排嘅时候都有成廿几人排紧队。不过店员都好快手亦都好有礼貌,值得一赞嘅!我拣嘅呢杯就系鲜甘蔗芝士奶盖青茶,用上鲜甘蔗汁同埋四季春茶,茶面加上芝士奶盖,超级有惊喜!最初好担心芝士奶改始终都有少少咸咸地,但系甘蔗呢就系好甜嘅,好惊佢哋撞晒完全唔啱味。点知真系好夹,甘蔗嘅甜加左个芝士奶盖有少少咸味中和返,都系以前从来未饮过嘅配搭!虽然佢嘅位置系系一个广场嘅中庭,但系都有唔少影相位,如果行开𠮶头想饮杯嘢都值得一试啊!当然如果唔驶等咁耐就更加好啦🤣