2019-06-08
今次朋友带我去食观塘嘅小火焰韩式咖啡餐厅,之前一直听友人话好食。如果唔系友人带路,唔系附近返工嘅我真系未必知。地点系观塘APM巴士站往牛头角方向一直行,观点中心上一楼,大门一开就见到,一见到餐厅最吸引嘅应该系上面嘅一排电视,播着韩国嘅MV,未坐低成个韩风感觉已经拥晒出嚟虽然系平日,但系全场都几乎满座,当时六点几,咁啱我哋入坐之后,之后嘅人就开始要等位,好好彩Menu嘅食物款式都有很多,亦有set,最后我哋拣咗1个沙津、1个主食、2个小食同1个甜品冰梅番茄明虾沙律主要想试冰梅蕃茄,切成蕃茄片,第一口咬落去超酸,但𠮶种酸甜味唔乸喉,钟意食酸嘅人一定钟意。冰冰的淡淡的酸梅味完全渗入茄肉,十分开胃。沙律菜新鲜爽脆,加上凯撒沙律酱,虾脆身,很干净(明显见到虾肠清干净)加上烧烤酱,味道不错。野菜炒粉丝一整碗份量很大,不过相对地粉丝量少,野菜椒丝和菇的份量很多,好像野菜盖面。野菜和翠玉瓜很大块,很爽脆,加上菇菇很香,粉丝烟韧不油腻,感觉不错柚子蜜糖鸡翼炒年糕酱汁惹味,柚子味浓郁,微辣,纵然浸住酱汁,仍然吃到鸡翼焗得香脆,甜甜酸酸,很开胃,鸡翼下还有翠玉瓜和年糕,年糕较幼身,份量不少。这个真的很好吃,
酱汁惹味,柚子味浓郁,微辣,纵然浸住酱汁,仍然吃到鸡翼焗得香脆,甜甜酸酸,很开胃,鸡翼下还有翠玉瓜和年糕,年糕较幼身,份量不少。这个真的很好吃,下次再来是必点之一!
羽衣甘蓝做饼好似比较少见,菜饼主要味道系上面嘅泡菜(因为泡菜味浓本身就好抢味),净吃饼有点像加了椰菜丝的薄罉。
雪山窝夫
特别制作要等不过都唔系等左好耐。甜品一来到,净系外型已经赢晒,斋睇都觉得好吸引,雪山好高高高。雪山造型的蛋白打得十分企身,吃来软绵绵的,唔太甜,想食甜啲的话,有一小杯蜜糖,可以自行加甜度,而蜜糖嘅味道也很浓郁。雪山下的窝夫很脆身,还有一球云呢拿味雪糕,很满足。
呢间真系唔错,嘢食好味又大份,价钱又唔贵,下次可以试吓其他嘢,其他睇落都好吸引。