2014-08-28 9517 浏览
有缘地上星期撞到十几年无见既朋友仔,今晚相约出黎食餐好既,顺道聚聚旧啦 ﹗我又好耐无黎半岛,日日做到手无停,氹吓自己开心都要啦!又无卡位坐,上次又系咁,unlucky 呀 ﹗坐对家讲野唔方便。望望个 menu 似乎同以前大同小异,菜色都系差不多。矣?﹗今晚有 seasonal 既 menu 㖞 ﹗梗系 order 依啲啦,正呀 ﹗唔系成日都有得食。唔挣在顺便睇埋个 desert menu 啦,预计今晚都会 order 架喇。面包篮,味道依旧无变,面包味超级香浓,闻得到既新鲜 ﹗不同既口感,有香脆、有咽韧、有松软,当然全部都一件不漏比我地消灭晒啦,加上牛油或榄油黑醋非常美味 ﹗蟹肉班戟配龙虾汁 Crêpe au crabe, cappuccino à l’homardine et Armagnac,黎 Chesa 晚餐咁多次,重来未舍弃过依道菜,每次都会由佢做 opening 既主角 ﹗香浓味美,色香味俱全样样齐 ﹗鲜蟹肉香甜鲜味又多汁,用充满蛋香而滑溜既班戟卷住,倒上幼滑浓郁既龙虾汁,个个都话好味啦 ﹗煎鹅肝跟榄油黑醋,绝对系高水准既烹调 ﹗鹅肝外层煎得香脆松化,但内面依然保持半凝固状态,非常湿润又软棉,带淡淡鹅肝独有既膻香味道,配以清甜既生果特别美味 ﹗法式洋葱汤,为免太饱,都系一碗汤两份饮啦 ﹗特浓牛清汤味道夹杂住洋葱天然甜味,无咩特别,味道满意既,都好好饮。鸡卷配白芦笋,今季 seasonal menu 主打白芦笋,其中一款我最爱既食材 ﹗抢呀 ﹗清甜无比,烤得非常软棉,有少少似烤茄子既质感,味道清甜无比 ﹗好好好好味呀 ﹗鸡肉嫩滑,外皮烤成金黄又香口,配以秘制酱汁,边有得输呀 ﹗5 粒星满分 ﹗香煎牛仔肝配红酒汁,唔讲真系唔知系牛仔肝黎架 ﹗大件到成块牛扒一样 ﹗Waiter 远远行紧过黎已闻到非常浓郁既烤牛肉香味 ﹗试试先,肝味浓,质感系棉滑中带点弹牙,都几好味,不过食肝脏始终有点腻。法式酥皮苹果挞,新鲜即做,苹果味浓,都几甜吓呢 ﹗配冰冻雪糕同吃会好一点。话咁快又到晚餐既尾声喇 ﹗叹埋个甜品要讲 bye bye 喇 ﹗橙味千层、玉桂朱古力 ﹗同样都系用半岛两款名物做尾声 ﹗面包篮、蟹肉班戟配龙虾汁、煎鹅肝跟榄油黑醋、法式洋葱汤、鸡卷配白芦笋、香煎牛仔肝配红酒汁、法式酥皮苹果挞 ﹗太利害喇 ﹗连续两次攞满分 ﹗order 牛仔肝前,位 writer 哥哥仲系度担心紧我地食唔晒添,咁就实在太睇少我既黑洞力量喇,哈哈 ﹗

面包篮
煎鹅肝跟榄油黑醋
法式洋葱汤
鸡卷配白芦笋
香煎牛仔肝配红酒汁
法式酥皮苹果挞
法式酥皮苹果挞
橙味千层、玉桂朱古力
2014-05-05
面包篮
煎鹅肝跟榄油黑醋
法式洋葱汤
鸡卷配白芦笋
香煎牛仔肝配红酒汁
  • 蟹肉班戟配龙虾汁 Crêpe au crabe cappuccino à l’homardine et Armagnac