倒数不到十日就到圣诞节啦! 早前去左中环IFC和我旧boss食饭, 之后经过有戚风蛋糕最有名的La Famille店, 忍唔住带左一个充满节日限定的圣诞蛋糕回家去!La Famille中环店就在ifc三楼近升降机的位置, 附近就是apple store, 好易揾~蛋糕入盒后仲会再用个金色的雪袋装好, 果然够晒贴心又稳阵!  店员仲提我放纸盒入雪柜时要小心, 以免压到放在蛋糕顶的圣诞钟装饰!"May the season's joy fill you all the year round"~ 好sweet呀! 连纸盒都印埋圣诞祝福!食完晚饭, 阿囝和老公仲以为我去准备切生果...  当我打开纸盒取出蛋糕时, 佢地都开心到"哗"了出来! 尤其最爱吃蛋糕的阿囝, 见到一眼已抗拒不了! 其实La Famille推出左三款充满节日色彩的限定蛋糕~ 不过我第一眼已被这个布满圣诞波波的树型蛋糕吸引左, 加上这款更是佢地首次推出的日式芝士蛋糕~ 而蛋糕仲混合了带有花果香味的日本獭祭纯米大吟酿清酒, 再配上Kiri Cream Cheese而成架! 为左要俾屋企两个芝士怪一个惊喜, 我就决定拣呢个 "C

其实La Famille推出左三款充满节日色彩的限定蛋糕~ 不过我第一眼已被这个布满圣诞波波的树型蛋糕吸引左, 加上这款更是佢地首次推出的日式芝士蛋糕~ 而蛋糕仲混合了带有花果香味的日本獭祭纯米大吟酿清酒, 再配上Kiri Cream Cheese而成架! 为左要俾屋企两个芝士怪一个惊喜, 我就决定拣呢个 "Christmas Cheese" 啦!

不得不赞这个芝士蛋糕质地真的不错! 口感柔软细滑, 软硬适中~ 而且不算浆口, 吃起来不会觉得腻~ 系我钟意的日式芝士蛋糕味道! 入口一阵仲会食到淡淡的清酒味, 但又唔会盖过芝士香, 好特别! 加上呢个日式芝士蛋糕唔似外国芝士蛋糕般厚重浓郁, 所以饭后再食两大件都唔会觉得腻口~

而圣诞球亦绘满左唔少充满圣诞气氛的图腾~ 每粒仲系唔会太甜的白朱古力所做成, 好正呀! 真系食吃得出饼师为呢个Christmas Cheese由内到外都花左唔少心思!
2018-12-17
外卖自取