2024-09-21 304 浏览
成日出街食饭,去打边炉、食烧肉,好heavy🤰🏻最近就热衷揾啲提供素食、健康菜式选择嘅餐厅,发掘到佐敦呢间我行我素音乐餐厅,位置较隔涉,但系可以话系佐敦嘅hidden gem🔮皆因佢唔单止系一间素食x生酮饮食cafe,仲系一间社企,为不同背景人士提供就业机会,推动多元共融🥰星期四至日亦会邀请不同单位现场进行音乐表演🎶气氛唔错。餐牌好多菜式名字都好趣怪🤪而且菜式虽然系素食及生酮版本,但食材配搭、味道都唔会因健康而有所将就,就算食肉兽嚟都都可以食得好满足🥳🍘鱼鱼得水蟹饼同真正嘅蟹饼好相似👏🏻👏🏻蟹饼炸得金黄酥脆好香口,𥚃面好足料,既有蟹肉般一丝丝口感,亦有蔬菜粒嘅爽口感觉。配他他酱食味道更丰富😋😋🥬发你个财泰式生菜包真系好有泰国感觉🇹🇭新猪肉真系有猪肉口感,夹杂羽衣甘蓝同泰式香料,香气突出😚配生菜食饱肚又健康。🥦大阔佬椰菜花饭有蛋白、新猪肉、菇、杂菜粒等。椰菜花饭后感略嫌炒得较湿,唔够干爽,不过味道几香口惹味都唔错👍🏻🥑大众踩单车郊野上 (鲜牛油果温泉蛋忌廉意粉)无肉嘅意粉食落都好满足😛牛油果加上温泉蛋嘅蛋汁,捞匀意粉食几creamy,又无一般忌廉意粉咁腻,仲带点牛油果嘅淡淡香味😋🍫生酮纯

🍘鱼鱼得水蟹饼

🥬发你个财泰式生菜包

🥦大阔佬椰菜花饭

🥑大众踩单车郊野上 (鲜牛油果温泉蛋忌廉意粉)

🍫生酮纯素朱古力挞
用杏仁粉、牛油果油、罗汉果糖、无糖朱古力等制成,keto人士都可以享受呢份甜品😍挞底估唔到又几松化,坊间有啲用杏仁粉做嘅挞有时会好硬或好黏,呢度就啱啱好👏🏻内馅嘅朱古力馅超级浓郁,质地好rich,有少少生朱古力嘅感觉,几正😋

🧇生酮窝夫
Keto版本嘅窝夫都好有惊喜🤩质感松软,外面微脆。最正系蛋香味超级突出,又唔太甜,淋上keto糖浆就啱啱好😋

🍹由柠开始
柠檬加梨汁,味道好天然,清清地😗

🍹热情的沙漠
餐牌有唔少keto shake,好似呢杯卖相咁「热情」嘅就用上seaberry沙棘,好似berry咁酸酸甜甜带点颗粒感,好饱肚😎

人均消费:$330
推介指数(10分为满分):8分