2016-04-12
清明儿童节登高日,适逢佳节齐齐行山郊游乐啦,上山前叹个靓早餐先,我琴晚都饮左好多酒,有点 hangover,食碗热辣辣汤面舒服一点,但又唔可以食太多,系山度肚痛或要便便就阴功喇!太阳蛋牛扒出前一丁,劲多早餐啰,有成 15 个以上呢!成日都沙嗲牛好闷,见到 M 餐有牛扒,试试先。何解牛扒要碎上呢?您切碎攞去炸已经唔系牛扒啦!心里有数系港式重腌乸牛扒架喇,奇怪㖞?好味㖞!虽然乸牛扒质地怪怪滑嘟嘟,但腌味出众,惹味甜美,腍中带点嚼劲,而且热辣辣,有料到!太阳蛋一系拮穿捞面食,一系留到最尾浸够汤暖笠笠成粒啪入口,我选后者。甘香味浓蛋黄口里爆,跟嫩滑蛋白混和,一粒盐都唔洗落,天然纯正蛋香已够好味!出前一丁居然系滚水煮再落汤粉,跟红磡邮票餐厅一样,但苑记热好多。面质平平算合格啦,唔系特别好又无过腍,但唔系跟汤粉一齐煮,面条始终较淡无咩味。纵使一阵行山都话之佢啦,落羹辣椒渣醒醒神先。哗,劲辣!几时转左辣椒油架?咩牌子呀?一食飊汗!香辣无比非常刺激,我话晒都做左辣民几十年,居然会系苑记遇到对手!一羹够晒皮,辣味非凡,good!如果配潮州粉面一定更夹更好味!