2015-05-12
约埋成班亲戚庆祝妈妈节,揾咗呢间一行9人食私房菜试下。第一次嚟要咗$288个餐。可能母亲节关系,全场爆满。前菜芝麻酱沙律水耕菜胀卜卜水,麻酱非常香,我成日食呢类沙律,呢间数一数二👍。拍青瓜脆但未够川麻辣,凉伴鲍鱼菇爽带麻油香。茶熏蛋衬鱼子咸香带熏味,底下嘅厚切茄子够实净。加咗虾兵蟹将$298,店方大方咁帮我免费加够9件冇额外收钱。啲鲍鱼有酒香又弹牙而且好大只😋,松叶蟹太冰冻鲜味稍逊,虾啲肉唔够弹,不过卖相先声夺人效果唔错。呢5款都响20分钟内送上,跟住就等咗约30分钟,再嚟咗个炖螺头汤,非常清甜,冇味精。中间姪女一直睇住我哋食冇份吃得个汤啱饮,扭计爆喊。问店方大约几时上蒸鱼,佢表示如冇特别要求将跟从菜单次序,为咗氹姪女,更主动送上出奇蛋,服务烫贴窝心😘。翡翠伴明珠原来系蛋白底有粒带子用菠菜汁打芡。蛋白有可以再松软啲,但卖相味道不错。鸳鸯虾原来用咗面包细粒包住炸虾,再用芥末、千岛两款酱汁,味道各异突出,由于材料靓,连面粉敏感嘅阿姨食咗都冇发作唔使食抗敏药。蒸海斑好大条,有少少黐骨,但咁大条好易过火太老或唔熟,呢条啱啱好,睇到厨师功架。胡椒炒双肉蟹,我要求减辣,啲胡椒味入哂啲肉,但又冇盖过
第一次嚟要咗$288个餐。可能母亲节关系,全场爆满。
瑶柱蛋白炒饭好干身,面嘅飞鱼子又系我最憎嘅材料之一,可能新鲜够卜啦,呢度整得好好味。呢次只吃小半碗。
上面8款𩠌饭响一个半小时内送上。
期间店方主动进出打点我哋嘅饮品要求、斟茶,我已忍唔住赞啲嘢食好味道。店方已表示今晚招呼不周,多多包涵。其实除咗碗碟冇乜换(我估计当晚太多枱客唔够人手),同埋食咗3个钟头(讲真16道菜又好似差唔多),其余招呼已超高水准,与许多五六星酒店、fine dining西餐厅有得挥👍最后我哋再次盛赞,店方有礼地请出厨师-原来系一个好有型嘅后生仔嚟㗎😱
除咗有天份,我相信厨师对饮食亦充满热诚,希望下次去有更多惊喜!