2015-09-05 797 浏览
朋友话旺角开咗间新Tapas Bar, 今日放工想松一松, 就同朋友去试一试呢间舖头装修系开放式, 门口设有少量企位可以比人饮下啤酒倾下计, 我地谂住食Dinner, 所以选择了较室内的位置. 相比起食物, 饮品选择真系多好多, 净系睇手工啤都有几十款. Coaktail D款色都好多, 而且Cocktail 名好有趣, 玩味十足手工啤我自已好少饮, 印象中只系去中环试过一次, 印象不深刻, 而家手工啤好似又兴返, 我又叫咗支"青瓜味" 啤酒黎试下. 饮落好清凉, 而且真系有青瓜味, 比平时饮开D啤酒无咁苦, 好啱女仔饮朋友唔饮酒, 叫咗杯Mocktail: LOL Mango , 我试咗一口, 系薄荷味+芒果味, 而且将佢整成半沙冰状, 好似雪糕咁有个小山丘系个杯上面, 卖相&味道都好好!!头盘我地叫咗个"西班牙伊比利亚60个月黑毛猪火腿" 相信系因为佢系即切, 而且60个月, 味道比起一般系超市买到的Ham 香好多, 而且食落去仲会有香味留系个口度, 唔似平时个D香味走得好快, 之前食过包装好的48个月已经觉得唔错, 60个月果然味道更上一层楼, 好丰富的层次感Main 就叫咗个"

, 比平时饮开D啤酒无咁苦, 好啱女仔饮
青瓜味手工啤

西班牙伊比利亚60个月黑毛猪火腿
Main 就叫咗个"腐乳芝士火锅", 芝士火锅我同朋友都食唔少, 但腐乳味又真系未食过, 难得我同朋友都钟意食浓味, 胆粗粗试一试! 味道香浓, 腐乳同芝士呢个Mix and Match 唔错, 腐乳的味道唔会盖过芝士香味, 反而两种味道有互相带动的效果. 喜欢香浓味道的朋友最啱!
腐乳芝士火锅 - 配料
腐乳
最后以一道甜品作结尾 - 脆焗棉花糖朱古力夹心批

个卖相已经好吸引, 女仔睇到实会钟意, 外层焗/烧到啱啱好, 脆脆地, 里面包住的系暖暖流心朱古力!!!!非常有惊喜. 我地虽然已经饱饱地, 但都无阻我地完成呢道甜品! 食呢道甜品一定要快手, 因为一冻左就会变硬, 幸好我地两个好快就清晒枱面d野食 ^^
脆焗棉花糖朱古力夹心批

题外话/补充资料: 没有加一服务费, 价钱算好合理
2015-09-04
青瓜味手工啤