2017-08-09
又系生日饭,呢间喺佐敦西贡街与醉琼楼比邻嘅小菜馆虽然格局同醉琼楼差唔多,条系唔系朋友订都唔知有呢间菜馆。为咗买蛋糕迟咗少少,朋友们已经将一碟普凌炸豆腐鲸吞咗,佢哋都算有良心留咗一件比我,唔系平常嘅布包豆腐或板豆腐,反而质感似臭豆腐,佐料系葱粒油盐水,味道一般。第一道先上炖汤,汤足料味浓,唔似味精汤,必试。第二道系乳猪侍应话即烧需时但系好快就上枱,虽然被朋友质疑唔系即烧,不过皮真系好脆,肉亦都好滑嫩。呢道菜比起坊间嘅黄金类菜式控制得好,冇过份调味,鲜鱿肉厚爽口。生日食豪啲,一人一只大鲍鱼真心觉得佢只鲍鱼大只冇呃人比起炒菜,本人近年更爱浸菜,清淡唔油腻。即系咁,其他餐厅栋企只鸡多数上枱有花臣搞吓.......例如放吓火,但系呢度真系斋影相呃吓like咋。不过只鸡都好味,因为好怕食啲鸡嘅皮系又厚又多肥油,呢度皮薄带少少黄油喺某啲部位,所以香而不太腻,咸淡都好适中。炸子鸡通病系过咸,呢间冇呢个问题㖞。总括嚟讲呢间菜馆嘅大小菜调味刚刚好,而且味精唔多,冇一般中菜馆过咸嘅问题。另外每道菜上枱都热辣辣,冇煮好摊冻咗先出嚟已经差好远,老公话斋食物热辣辣已经加好多分。加上所有侍应好有礼貌同好笑容,值得一
第一道先上炖汤,汤足料味浓,唔似味精汤,必试。
淮杞螺头炖竹丝鸡
淮杞螺头炖竹丝鸡
第二道系乳猪
即烧化皮乳猪(半只)
黄金鲜鱿球
生日食豪啲,一人一只大鲍鱼
美极煎五头南非鲍鱼
真心觉得佢只鲍鱼大只冇呃人
福建豆腐煲
中式牛柳
圣瓜肉碎浸鱼肚
比起炒菜,本人近年更爱浸菜,清淡唔油腻。
金牌企鹅鸡
金牌企鹅鸡
总括嚟讲呢间菜馆嘅大小菜调味刚刚好,而且味精唔多,冇一般中菜馆过咸嘅问题。另外每道菜上枱都热辣辣,冇煮好摊冻咗先出嚟已经差好远,老公话斋食物热辣辣已经加好多分。加上所有侍应好有礼貌同好笑容,值得一试。