2017-07-18
今晚约左老公系柯士甸站等, 跟住一齐行去佐敦揾野食我地行到官涌街街市附近, 留意到间餐厅装修得几靓, 仲有d人坐系bar 枱到饮酒, 张bar枱设计得好好, 利用墙边当作bar枱我起初仲以为呢到系饮酒only, 见到menu就八挂下, 原来有得食西式野, 款式都几多, 而且价钱又唔贵㖞老公话反正去佐敦宝灵街食黎食去都系个d, 就不如入去试下环境好舒服, 装修亦好fancy, 就算开打大只窗, 都仲觉得好凉爽老公已经睇啱左食咩,话要食BBQ baby pork ribs 半份要多个小食纽西兰钻石蚬,同埋烤海鲜拼盘我拣左杯mocktail strawberry paradise解渴杯mocktail好快黎左, 由几种果汁混合出来, 卖相好靓, 有d 士多啤梨肉好似花瓣咁飘浮, 味道清爽, 又唔会好甜纽西兰钻石蚬,可以拣煮法, 我地拣左cajun butter, 因为未试过呢只味先拣钻石蚬黎到之后, 每只都有只匙咁大, 蚬肉都几鲜甜, 食落都无沙个汁Cajun butter 几浓味, 不过食哂D 蚬后, 觉得浪费左个汁, 如果配埋面包点黎食都唔错老公至爱既Ribs, 卖相好好, 轻轻一切已
老公话反正去佐敦宝灵街食黎食去都系个d, 就不如入去试下
要多个小食纽西兰钻石蚬,同埋烤海鲜拼盘
老公至爱既Ribs, 卖相好好, 轻轻一切已经做到骨肉分离, 肉质软稔, 酱汁亦好滋味
Ribs 多数都系配薯条, 但呢到系配粟米, 但一样咁出色, 粟米本身已经好甜, 加左少少辣汁黎烧, 就算摆到冻都仍然觉得好惹味
烤海鲜拼盘非常丰富, 有蚝, 带子, 大虾, 软壳蟹, 花鱼
除左花鱼外, 其余都系打孖上, 方便两个人share
烧蚝, 只烧到半生熟, 里面保留住生蚝既嫩滑口感
带子够新鲜, 味道鲜甜
我未食过好似龙虾咁大既虾, 仲有虾膏
软壳蟹, 炸到好酥脆
唯独花鱼味道太咸, 失色左,系日本一夜干黎, 所以肉质偏硬,不过最后咸到食唔到落去
最后总觉得要加个甜品先满足,就叫左个烤焦糖菠萝
唔好以为食菠萝比较健康, 其实都几邪恶, 外层披住脆皮糖衣, 中和返菠萝酸味, 邪恶得黎好正
总括黎讲,食物唔错,价钱唔算贵,而且服务几好,侍应主动主动帮我地换左几次碟