2018-10-22 209 浏览
好朋友升职,我当然要同佢贺一贺佢!早排同朋友倾起西餐,有位介绍话加路连山道嘅阿麦厨房做得好出色,价钱亦合理,所以今日就带好朋友黎试下。我同朋友选择左2个set dinner,懒得谂,贪佢够方便,有齐头盘餐汤,亦有drinks。前菜香煎法国鹅肝配焦糖酒醋蓝莓(加$58升级),鹅油香渗入面包,但面包唔会变淋,依然香脆。鹅肝外脆内软,油感非常重,香喷喷,大概齿颊留香就系咁。焦糖酒醋蓝莓,酸酸甜甜,几开胃,好岩前菜。大虾占米多(加$58升级),全只虾肉起左,再用蘑菇炒香,保留虾壳上菜,睇得又食得。虾肉都几浓味,虾膏咸香好惹味。餐汤黑松露菌忌廉汤($48升级)好creamy,饮落好似食左好多个蘑菇咁,蘑菇粒好丰富呀!汤味比较浓郁,配多士几好味。蟹肉南瓜忌廉汤($48升级),亦系creamy之选,南瓜用料重,甜甜的,蟹肉亦都几多,啖啖汤都满满蟹肉,好满足。主菜香煎带子配黑松露野菌意大利饭($218),带子几金黄,外面脆身,里面又软身,真古惑!意大利饭黑松露味都几重,好彩有d露荀中和返,味道岩岩好,非常好食,食多都唔腻!徳国式烧咸猪手($248)都几大份,碎上可以啖啖肉食,方便快捷。猪手皮焗得好香脆

香煎法国鹅肝配焦糖酒醋蓝莓

大虾占米多

黑松露菌忌廉汤+ 蟹肉南瓜忌廉汤

香煎带子配黑松露野菌意大利饭

徳国式烧咸猪手

徳国式烧咸猪手($248)都几大份,碎上可以啖啖肉食,方便快捷。猪手皮焗得好香脆,但咬落又有口感。味道适中,配合bbq酱就更好食。
猪手肉质都算系软淋,应该都系先炆后焗,所以先唔干身。配菜有薯条,几香脆,好似食薯片咁,唔错唔错!

阿麦厨房d晚餐真系做得几出色,价钱亦唔贵,之前都无留意有佢存在,好彩有朋友介绍,以后会多d黎食!
2018-10-09
香煎法国鹅肝配焦糖酒醋蓝莓