2021-03-29
近年唔少人注重健康, 间中我亦会食下素菜, 今日相约素食朋友出黎gathering, 佢book左间中环楼上素菜餐厅带我试试。餐厅环境整洁, Menu上多款菜式对于肉食者黎讲, 感觉陌生, 还是等素食朋友发板!日本南瓜盅 细细个原个南瓜上台, 稍为刮空加入Creamy南瓜汤, 味道极为清甜, 南瓜盅内嘅南瓜肉亦容易被刮出, 南瓜肉林得有如南瓜蓉, 整个汤真系好似食左成个南瓜一样, 很足料! 推介!玫瑰叉烧 一上枱即闻到香甜蜜汁, 表面烧有光泽, 表面好似有少少焦糖咁, 完全睇唔出系用面筋整, 咬落表面香甜够林有层次, 唔会过甜玫瑰芥末凤尾虾 好少见素虾有咁大只👍🏻一咬落去, 就即刻食到阵wasabi味, 又唔会太刺鼻, 连平时少食wasabi嘅朋友都ok 接受到, 素虾包上脆浆被炸过, 易吸汁之余, 又香脆, 又弹牙, 可以encore呀! 大烤菇意大利饭 Risotto煮得啱啱好, 微微烟靭又creamy, 大啡菇好juicy, 仲加d 青豆同粟米粒好fresh, 不过份量就少左d纯素朱古力蛋糕 蛋糕系冇落奶整嘅, 所以质地唔系松软果种, 朱古力香浓好rich, 唔会好甜, 伴碟有
日本南瓜盅
玫瑰叉烧
玫瑰芥末凤尾虾
大烤菇意大利饭
纯素朱古力蛋糕
蛋糕系冇落奶整嘅, 所以质地唔系松软果种, 朱古力香浓好rich, 唔会好甜, 伴碟有芒果酱同食用花, 感觉好sweet
雪影酪梨
最惊喜嘅甜品! 有啲泡泡喺上面(应该系姜汁打成) 下面喺牛油果打成嘅甜品, 仲有加咗啲食用花喺上面好靓, 入边仲有原粒嘅牛油果。整个感觉就好似食紧姜汁撞奶而又有牛油果粒粒喺入面, d 姜汁入口好轻轻, 之后去到喉咙就涌返出黎,好新鲜嘅感觉