2023-10-04 198 浏览
🫖中式 🚹1-4人 🏠适合家庭聚会 📸打卡 🐻‍❄️#箍牙🈴 🐻‍❄️#新奇控🈴 ——————🐻‍❄️心瘾起想食小笼包,就拉住🐻去附近嘅乐天皇朝,估唔到🐻‍❄️呢个#新奇控 居然俾一间中式餐厅吸引左😛一开始吸引我嘅系好啱📸打卡嘅👍🏽皇朝小笼包(八色)原味(中)、糟溜丝瓜(绿)、鹅肝(啡)、黑松露(黑)、芝士(黄)、蟹粉(橙)、蒜香(灰)、川味(红)除左黑松露、蒜香属于浓味,其余味道嘅小笼包都偏淡味;醋味亦淡,点左唔会抢小笼包馅嘅味,唔点亦无妨小笼包皮薄,夹起唔易烂,兼有汤汁,确实出色👍🏽👍🏽👍🏽咁多款🐻‍❄️最欣赏黑松露,一咬已经劲浓黑松露味👍🏽后劲极强,要食返香口胶辟口气🤣;🐻就觉得原味、芝士都唔错,芝士味会喺咀嚼时淡淡咁渗出来;另外川味唔太辣,唔食辣嘅朋友都唔使惊💯松子鲜果桂鱼酸,但食得多都唔会觉得酸到胃痛👍🏽;同埋真系好好食🤤2个人食晒成条鱼~芝麻酱油麦菜用青瓜包住油麦菜,几开胃👍🏽虽然小笼包好快就接住嚟,呢样菜变左🐻🐻‍❄️甜品前嘅「尾」点单辉🤣🤣蟹粉锅贴(3块)锅贴底煎得够硬,蟹粉偏淡味,同上面只蟹粉小笼包馅类似,整体平平;🐻略嫌唔够蟹粉;而🐻‍❄️就嫌肉汁唔够多,锅贴大咁多、但肉汁量同小
🫖中式 🚹1-4人 🏠适合家庭聚会 📸打卡
🐻‍❄️#箍牙🈴 🐻‍❄️#新奇控🈴
——————

一开始吸引我嘅系好啱📸打卡嘅

👍🏽皇朝小笼包(八色)
皇朝小笼包(八色)

小笼包皮薄,夹起唔易烂,兼有汤汁,确实出色👍🏽👍🏽👍🏽
🐻就觉得原味、芝士都唔错,芝士味会喺咀嚼时淡淡咁渗出来;
另外川味唔太辣,唔食辣嘅朋友都唔使惊

💯松子鲜果桂鱼
松子鲜果桂鱼

芝麻酱油麦菜
芝麻酱油麦菜

蟹粉锅贴(3块)
蟹粉锅贴

锅贴底煎得够硬,蟹粉偏淡味,同上面只蟹粉小笼包馅类似,整体平平;🐻略嫌唔够蟹粉;而🐻‍❄️就嫌肉汁唔够多,锅贴大咁多、但肉汁量同小笼包差唔多

💯宫廷驴打滚
宫廷驴打滚

驴打滚原本由满族所创,取其貌似喺干草上滚至满身草嘅驴仔,清朝时广为流传,现时成为北京菜常见嘅甜品

由黄豆粉包裹糯米红豆,甜而不腻,糯米唔黐牙,🐻‍❄️箍牙食完都唔使烦嘅甜品!😆

结论:新奇又好味😋会再encore👍🏽
2023-10-04
皇朝小笼包(八色)
松子鲜果桂鱼
宫廷驴打滚