2011-01-23
早两个星期日, 同老婆开车逛到奥海城, 行咗个几钟便到午饭时间. 因自己刚出差返来, 便话想食日本拉面喝喝猪骨汤. 当在水牌见到扎幌拉面的名字便朝它的位置进发, 在途中的数分钟步程, 见到数间食店到有人龙等位, 我们便开始打定输数要一点半先开饭?!但我地行到扎幌拉面, 出奇地没有人龙等位, 反而店内只有七成满, 我便有点觉得运气不错. 我们在门口等了数分先有侍应招呼我们, 我想是饭市吧? 坐下那侍应便用带点催促的语气问我们食什么? 但我们第一次嚟要点时间睇MENU, 便告诉那侍应转头先叫, 佢就面黑转身便走. 约五分钟后, 我地拣好点海鲜沙律定食和海鲜拉面定食, 但要差不多十分钟先吸引到煮面师傅注意, 由佢叫个侍应过来同我地点嘢. 落完单老婆便攞住"爱凤"玩推银仔, 玩咗二十分钟枱面仍是"吉"的, 我地便揾侍应...但叫咗好耐都无人理, 我便走到收银机附近捉住个男侍应问我张枱单的情况, 我见佢"督"个Monitor显示没有Order?! 佢即时问我叫咗什么便落番单, 可能因为四周食店仲有好多人再加上我想食拉面, 便无同老婆拔足走人.再等多不到十分钟, 两个set除餐饮外都到齐, 海鲜沙
再等多不到十分钟, 两个set除餐饮外都到齐,
海鲜沙律- 净系得啲蟹柳碎, 三文鱼碎, 和带子碎, 每样几点仔, 其他都系菜丝, 可能我老婆以为沙律点差都会有一定水准, 佢就算漏咗如果啲鱼吾新鲜会有啲腥?! 最后佢挟了两注便攞咗碗拉面食. 但佢又中招, 因为佢吃了一啖面便停咗系到, 其实按我一般吃面速度应在一分钟吃完, 但我竟然停底无食落去...
讲番碗海鲜拉面,
1) 面仲系硬"心"
2) 啲汤吾够热, 饮得出落咗颇多味精因只饮了两三啖便有口干感觉.
3) 啲所谓海鲜只有蟹柳, 一只带子, 两块鱿鱼...其余为杂菜.
4) 又系因为吾够热, 点都觉得面, 汤, 𩠌"分开"晒.
最后我们只花不足十分钟便饮埋杯即溶咖啡的餐茶和埋单便走人. 整个惊吓拉面花了我地成个钟, 终于明白点解饭市呢间扎幌只坐七成人. 呢间扎幌算系咁多间叫扎幌中最差的. 无服务又无质素. 之后我地系MEGABOX逛街时要食味吉补番.