胡椒猪肚鸡煲大辣,又黎 ﹗原本谂住搭车入大尾笃食饭,但又想早啲返屋企休息,所以决定食个鸡煲就归家,点知都要食到十点半啰,失晒预算,困死我咩。order 半只鸡,想叫多几款野食,所以唔食一只喇。胡椒汤底香浓味美,真系饮一两碗都唔够喉呀 ﹗虽然特浓胡糊会有点颈渴。鸡肉肥瘦适中,胡椒味芳香,嫩滑非常,好味道 ﹗抢呀 ﹗咸菜同猪肚一样好好食。鳕鱼豆腐,星形好可爱,最好烚到完全发胀先食,里面会充满浓郁既汤汁,少少弹牙、少少嫩滑,味道又香,好味 ﹗鱼腐,除左鸡外,佢系最好食既火锅料喇 ﹗外层软棉棉,里面弹牙滑溜,又得意又好食 ﹗鸡子,虽然只系雪藏火鸡子,但外皮脆,内里软棉棉,充满热腾腾既肉汁,渗透胡椒味道,完全唔会腥,美味非常。枝竹同竹笙,索尽汤汁,简单好味。生菜,寂寞地掉系枱角,哈哈 ﹗无法啦,要放到最尾先食,我一食菜就饱架喇。新鲜爽甜,无咩特别,同样索晒胡椒汤,正呀。黑椒牛丸,有点硬实,麻麻地,不叫也罢。手切牛颈脊,新出品,以前只有惊吓本地肥牛供应,冻肉舖最平既美国肥牛。唔知老板系咪睇过之前既食评呢?依家多左几款牛拣,而且生料种类都多左㖞。立即试一试先,拖一拖粉红色,口感够嫩滑,仲有淡淡牛味,都唔错。不过质地、颜色及味道有点古怪,烚熟后过份浅色、过腍、除牛味外仲有其他味道,感觉不太妥当,唔系 100% 天然啊 ﹗腌过乸过㖞。新鲜牛肉唔洗加工咪仲好食,最紧要够油脂够肥美,牛味自然会香浓啦。

胡椒猪肚鸡煲大辣
鳕鱼豆腐、鱼腐、鸡子、枝竹、竹笙
生菜、黑椒牛丸
手切牛颈脊