2015-12-07
难得黎到星期日,紧系揾好野食既时间。我同朋友见天气咁冷,都想食D比较温暖既野。咁岩就经过呢一个火山烧。睇到个名已经比佢吸引住了。所以立即上左去。一坐下已经感到暧意,原本以为个炉系用木碳。睇真D先知道,原来系用左火山石。早已听闻火山石对保温有特别既效果。今日终于亲眼一见,可以用煮料理。而且这家餐厅还特别给食客选择自己既调味。包括辣椒酱,蜜糖和烧汁,侍应还特别提醒我地烧到就黎熟个阵加小小。再烧一阵,会令味道更加突出。而且边吃边教我地火山烧既技巧。好似唔可以一次放几块肉,如果唔系就会呛山个D。仲有个不得不说,只要加88$仲有鲍鱼,老虎虾,仲有翡翠螺同和牛一串。我同朋友当然唔执输,都黎到呢到食,都唔差个几十蚊。侍应仲问我地洗唔洗烧完再比我地,我地呢班懒人当然答好。冇念到食材新鲜之余,厨师处理既手法都系一流。先说老虎虾,虽然厨师只系放盐来烧。但系非常入味,保留了鲜味。见到已经流口水。主角当然系鲍鱼,虽然味道冇干鲍咁重。但系鲜味十足,再配上烧汁,味道配合得超好。仲有呢一道雏鸡真系不得不试,咁岩见到旁边个张店叫左呢个。立即问侍应呢个系咩黎,未见到样,已经粉香扑鼻。食洛去,超级香滑。虽然只系用香草去烧
我同朋友见天气咁冷,都想食D比较温暖既野。
咁岩就经过呢一个火山烧。 睇到个名已经比佢吸引住了。
所以立即上左去。 一坐下已经感到暧意,原本以为个炉系用木碳。
睇真D先知道,原来系用左火山石。
早已听闻火山石对保温有特别既效果。
今日终于亲眼一见,可以用煮料理。 而且这家餐厅还特别给食客选择自己既调味。
再烧一阵,会令味道更加突出。
而且边吃边教我地火山烧既技巧。
好似唔可以一次放几块肉,如果唔系就会呛山个D。
我同朋友当然唔执输,都黎到呢到食,都唔差个几十蚊。
冇念到食材新鲜之余,厨师处理既手法都系一流。
但系非常入味,保留了鲜味。
见到已经流口水。
但系鲜味十足,再配上烧汁,味道配合得超好。
立即问侍应呢个系咩黎,未见到样,已经粉香扑鼻。
食洛去,超级香滑。虽然只系用香草去烧,但系已经足够入味。
配上烧汁食洛去甜甜地,再涌出阵阵鸡味,没想到如此配合。
题外话/补充资料:
好好彩黎到一间咁温暖既餐厅,侍应很客心食客。
而且气水都会帮你开埋放系你面前。
仲会怕你烧焦食物,慢慢提点你,同教你点样烧得令。