2021-03-16
又黎到哈豆啦😍😍我个人特别钟意骏业里呢间无论系装修、服务、整体感觉都比我好温馨既感觉💪🏻墙上都介绍左好多唔同既台湾特色食物同地方壁画😽画得都好细致👐🏻☺️正所谓无得去都有得睇下😝😝🙆🏻♀️3108 鲜梅猪扒卤肉饭($68) 威威味蕾(👍🏻=👅x 6-10 👎🏻=👅x 1-5)👅👅👅👅👅👅👅👅👅男朋友每次食台湾野都必嗌卤肉饭😎我话之前去台湾都会成日食🤣唔知点解 用卤肉捞饭食会令人情不自禁都会吃上好几碗饭🤣 卤肉饭的卤肉是用五花腩、豉油和干葱再加水进去卤制😍😍😍佢地系用手切猪肉而唔系用绞肉😍煮的卤肉饭口感系好唔错☺️肥而不腻😍😍😍另外,配料配搭都十分出色👍🏻👍🏻当中最重点最值得介绍既系呢个鲜梅酱汁😮🤚🏻🤚🏻🤚🏻推介指数十级👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻佢地选用左当季既梅子做成兼具清爽浓郁的酱汁,鲜梅既酸甜搭配猪排可以提鲜又解腻☺️☺️🙆🏻♀️配埋其他配料食材🤚🏻真系好有台南风味🤤🙆🏻♀️3110 古早味虾卷卤肉饭($64) 威威味蕾(👍🏻=👅x 6-10 👎🏻=👅x 1-5)👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅传统嘅古早味虾卷系用三重食才做成包括虾、猪绞肉、同埋鱼浆做成混合后包在鸡卷皮中再用慢火细煎👐🏻味道出嚟香脆可口、虾卷外
我个人特别钟意骏业里呢间
无论系装修、服务、整体感觉
都比我好温馨既感觉💪🏻
正所谓无得去都有得睇下😝😝
🙆🏻♀️3108 鲜梅猪扒卤肉饭($68)
👅👅👅👅👅👅👅👅👅
男朋友每次食台湾野都必嗌卤肉饭😎
我话之前去台湾都会成日食🤣
唔知点解 用卤肉捞饭食会令人情不自禁都会吃上好几碗饭🤣
卤肉饭的卤肉是用五花腩、豉油和干葱再加水进去卤制😍😍😍
佢地系用手切猪肉而唔系用绞肉😍
煮的卤肉饭口感系好唔错☺️肥而不腻😍😍😍
另外,配料配搭都十分出色👍🏻👍🏻
当中最重点最值得介绍既系呢个鲜梅酱汁😮🤚🏻🤚🏻🤚🏻
推介指数十级👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
配埋其他配料食材🤚🏻真系好有台南风味🤤
🙆🏻♀️3110 古早味虾卷卤肉饭($64)
👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅
传统嘅古早味虾卷系用三重食才做成
包括虾、猪绞肉、同埋鱼浆做成
混合后包在鸡卷皮中
再用慢火细煎👐🏻
味道出嚟香脆可口、虾卷外皮煎得金黄,咬落层次丰富🙈内馅熟透又唔干身🤤🤤
🙆🏻♀️3212 炸物拼盘($49)
👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅👅
实在太怀缅台湾美食啦😝
好多小食都想试吓
一于就拣呢个小食拼盘啦😍
咪睇佢每样都好似得一两粒
但其实每人一个主菜 食埋小食真系够有突🤣🤣
简单介绍下:
古早味虾卷、台湾肠、盐酥鸡粒、番薯条、虾丸同埋贡丸
开头𠮶粒贡丸实在太似牛丸🤣
我哋仲特登问店员系咪牛丸黎🤣
好彩知道系猪肉黎😝
𠮶蕃薯条好有惊喜😍
面头洒左梅子粉 估唔到同蕃薯条味道咁夹🤤🤤🤤
酸甜的梅粉,融合著地瓜的甘甜,把整个味道提升到另一个层次。
🙆🏻♀️又成为我最新宠爱😍
#hkfoodie #hongkong #台湾美食 #哈豆 #卤肉饭 #古早味虾卷 #梅粉蕃薯条 #观塘 #骏业里 #美食 #食好西 #观塘美食 #威威为食仔 #威威要还债