2018-02-23 969 浏览
相信对于香港人嚟旺角讲想食到价钱同质素合理嘅放题,冇乜头水嘅话一定系去兆万中心, 行过见到有放题当日第一日开张,竟然系八幡屋嘅旧址,上去之前姐姐派传单畀我哋连埋优惠券,见到个名好似咁pro“极上帝王水产” 放题嘅质素究竟可以去到几极上, 一于试下!😝🌸体验极上帝王水产🌸一上到去就见到有几张凳放喺门口,咁样等位嘅客人就可以舒舒服服坐住等入座,呢间放题店嘅服务态度好好 入到去我讲咗句好肚饿 佢就先帮我执咗个刺身盘💕💕 而且我后面𠮶枱迟咗上菜,个侍应又道歉。装潢方面, 呢度天花板挂满咗日本风,系一种比较明朗 元气嘅风格, 呢度好少木 竹所做嘅摆设,同传统嘅高级日式餐厅行嘅路线唔同。返完公司开会好攰,呢度有温柔嘅日本音乐,有时夹杂一d日本励志歌曲,当日未算太多人坐得舒服。菜单的选择实在多,单单炸物就已经占三张,除左有日本料理嘅选择, 亦都提供埋泰式同埋轻量西餐食物, 以下系我认为比较特别嘅款式,尤其是黑松露寿司唔系度度都有, 但系你得食放题就想留番个肚食多啲鱼生刺身, 所以就冇得返去叫外地美食,但系望住隔离枱食生菜包同冬阴功全部都食得好干净,我谂味道都应该唔会差得去边未食主菜,先食少少传统日
🌸体验极上帝王水产🌸

未食主菜,
小食
先食少少传统日本前菜开下胃。
汽水果汁

雪柜有各种汽水果汁提供
刺身盘

刺身食物方面我个人比较推荐系三文鱼 赤虾同埋带子】🐟
我可以讲呢度三文鱼系我食过放题三文鱼最好食嘅一次,红白一节一节嘅美感好吸引,味道方面唔会好似其他又咁大阵雪味,食得出比较新鲜,系熟悉嘅甘甜味,而且师傅唔会切到有凹凸面,亦都冇d不知明粗杂纤维。

我孤陋寡闻第一次食赤虾 ,觉得赤虾超级好味,佢嘅肉质比较似虎虾,比虎虾更鲜味,味道似甜虾,但冇咗甜虾𠮶种痴立立嘅口感,貌似毫无肉汁,食落口非常鲜嫩,两种优点集于一身嘅美味叫人回味无穷 对我嚟讲可以翻挞好多次。

灰白色嘅赤虾,透明虾肉透出清新嘅甘甜。

带子嘅色泽晶莹,亦都系𠮶句好新鲜无雪味 我都叫咗两三round。
天妇罗
天妇罗方面我哋叫咗茄子同埋蟹柳, 表面嘅脆皮唔会畀茄子嘅湿润软化,点一点天妇罗汁, 一口咬下又再饮一啖汽水, 人生追求嘅就系呢一种逍遥自在。

可乐饼
可乐饼味道唔错
龙虾 甲罗烧

【冇咁推荐嘅食物系甲罗烧】
有令我失望到, 平时喺日式餐厅食到甲罗烧里面有蟹膏 鹌鹑蛋 蟹肉 葱等等 , 而呢度嘅甲罗烧系一份芝士蒸蛋,里面有少少蟹膏 通粉??……至于同甲罗烧配埋嘅龙虾, 侍应落单之前已经好诚实咁同我哋讲今日嘅龙虾肉质唔太新鲜, 接住落嚟会继续揾一啲质素更好的供应商, 不过我哋都照叫咗一只试下先, 龙虾系比较细只, 大概一个手掌 ,虽然虾嘅质素佢提过要有心理准备,我反而觉得肉质唔会话差得去边,叫做普通更为有酒楼嘅质素,唔够弹牙。

有各种唔同嘅轻量甜品

呢度嘅甜品种类非常多,唔缺啫喱布甸,至于雪糕雪条嘅雪柜每位客人都可以拣一份高级甜品
Movenpick朱古力 云呢拿雪糕 Dreyer's开心果 芒果雪糕 Lavelee 蓝莓乳酪 芝士蛋糕雪条 出到街7 11一样闲闲地都十几蚊,今次试咗佢哋嘅Movenpick雪糕Lavelee 蓝莓乳酪雪条,
Lavelee蓝莓雪条
Lavelee 蓝莓乳酪雪条有一粒粒蓝莓,乳酪雪条来讲奶味比较少,系一款偏清新嘅乳酪雪条
Movenpick朱古力雪糕
Movenpick系雪糕界里面出晒名采用100%天然材料制作, 味道有一定保证系基本,瑞士朱古力味道浓郁,有朱古力碎喺里面, 朱古力迷一定会钟意,冇拣到云呢拿味嘅原因系以前已经食过, 记忆中我都可以保证系算系高质素嘅云呢拿雪糕, 奶味一定会畀朱古力味重, 而且里面混合咗咗云呢拿籽, 可以撇除佢系用云呢拿香油或者香精嘅人工化合物忧虑, 而且以上两款雪糕除咗面密度高同香味浓,亦系比较容易溶, 听起上嚟好似系一个缺点, 但正正系因为佢容易融化可以睇得出佢加嘅乳化剂真系好少甚至系冇🖒🖒Movenpick 可以话系我一个认为最高质嘅本地雪糕,当然佢都比较贵,冇谂过放题店竟然都有得品尝。

至于无限任拎嘅甜品包括啫喱布甸,雪糕嘅种类有维记嘅夹心雪米糍, 比较意外嘅系我见到以为系嚟自大阪嘅雪糕,店员就好诚实咁同我讲其实系本地手工雪糕😂😂,
本地手工雪糕
有薄荷 蜜瓜 云呢拿三种味道, 贪新鲜嘅我就拎咗个薄荷试食, 一打开见到绿色得咁夸张就有啲惊,
薄荷雪糕
不过食落个味道系唔错,雪糕食落口感当然系凉浸浸,薄荷味带来一种冰凉好咁系条脷度, 真心似食紧gelato, 而且佢嘅质地系绵到可以拉丝😍😍。
薄荷雪糕

可能系第一日开张,食物质素我会比好高分,但最近听闻佢地嘅质素同一般放题店冇分别 甚至更差,只可以话去餐厅食饭系好睇运气同时间,但唔系间间餐厅员工都咁好会坦白同你话有边种食物新鲜当做,有d咩食材今日质素比较差。
因为当日唔太多人,有时侍应冇嘢做会行过嚟问下你食物好唔好食,再倾几句计,就好似系去朋友屋企作客嘅距离。
总结嚟讲,食物质素极上就一定唔会系,但都已经好过唔少香港嘅日式放题,加上呢度唔使净食日本料理食到好dry,有埋韩式泰式俾你拣。
题外话/补充资料: 😋极上帝王水产灯光昏暗,气氛带俾人安稳舒适嘅感觉,菜色无论系选择还是系要种类都算多,料理不失水准,价格平实, 所以我比笑哈哈推荐🖒。题外话 张传单写住提前订座可以享优惠
2018-01-29
刺身盘