金凤大餐厅 Golden Phoenix Restaurant 📍尖沙咀山林道9A号地舖金凤大餐厅我自己帮衬过几次,不过从来都只系午市同茶市,晚市嚟真系第一次。近排咪好兴玩怀旧嘅,今晚我睇完牙,心血来潮都想同朋友玩下怀旧,体会下老派约会之必要。呢种老牌港式扒房一向都受唔少上咗年几嘅食客支持,但估唔到呢晚都不乏年轻人嘅身影,无论系同情侣嚟撑台脚,定系同朋友嚟嘅都有,都吸引到唔到年龄层嘅人㖞!餐厅有梳化櫈嘅卡位,亦有唔少长台,店员着上怀旧嘅格真恤衫,为食客们送上热辣辣嘅扒餐,彷佛时光倒流,去返几十年前咁。虽然多数人嚟到都会点各式各样嘅扒餐,当中又以牛扒同猪扒最受欢迎,但朋友知道我唔想食太多肉,又知我通常会想拣啲与人不同嘅餐点,所以佢贴心地拣咗羊肉同海鲜,等我可以试到有特色嘅铁板餐。 💰$148铁板大虾配薯菜 🦐Sizzling Prawns朋友拣俾我嘅呢个铁板餐有三只大虾,净系睇个头都知系只大头虾嚟,哈哈。餐厅已将虾壳分半,所以食起上嚟比较方便。大虾嘅虾肉好结实,食落好比龙虾肉嘅质感,配以蒜蓉汁食,滋味非常。垫底嘅系我爱食嘅脆肉瓜,薯条则系由细食到大嘅波浪粗薯条,热辣辣嘅铁板带有好好嘅ke
📍尖沙咀山林道9A号地舖

💰$148
铁板大虾配薯菜 🦐
Sizzling Prawns
朋友拣俾我嘅呢个铁板餐有三只大虾,净系睇个头都知系只大头虾嚟,哈哈。餐厅已将虾壳分半,所以食起上嚟比较方便。大虾嘅虾肉好结实,食落好比龙虾肉嘅质感,配以蒜蓉汁食,滋味非常。垫底嘅系我爱食嘅脆肉瓜,薯条则系由细食到大嘅波浪粗薯条,热辣辣嘅铁板带有好好嘅keep warm作用,即使边倾边食都唔易变凉。

💰$170
香烧羊扒餐 🐑
Lamb Chop
至于朋友叫嘅呢个香烧羊扒有三件,店员推介要叫7成熟,我哋拣配黑椒汁,非常惹味。烧过嘅羊肉外脆内嫩,肉质鲜嫩多汁, 无咩膻味。朋有豪迈地拎住枝骨,大大啖咁食肥美嘅羊肉,表情好满足。薯菜同我嘅一样,不过配以较浓味嘅黑椒汁,味道更佳。

[价钱 Price]
💰$0 (跟餐热饮免费)
朱古力 🍫
经典港式扒房热饮,浓淡度适中,有香醇嘅朱古力味。

[价钱 Price]
💰$0 (跟餐热饮免费)
列顿红茶 ☕️
朋友拣咗Lipton红茶,食完扒饮返杯,有消济解腻嘅作用。
  • 罗宋汤
  • 餐包