我未去过土耳其,又未食过土耳其菜,我个超钟意土耳其嘅朋友话想食土耳其菜,我完全唔知会有乜食。佢问我有乜肉类想食,我话钟意鸡同羊,佢话会叫个厨煮,私房菜有得拣食乜又几好。对土耳其菜完全零认识嘅我,抱住试新嘢嘅心态,同朋友渡过左一个土耳其之夜。餐厅喺旺角商厦楼上,门口贴左土耳其厨师同明星嘅相。单位细细,但布置好有心思,劲钟意由瓷砖铺面嘅餐枱,好色彩缤纷,好靓!人齐就可以上菜喇!首先系土耳其沙律,个侍应千叮万嘱要我地捞匀先食,有青瓜、洋葱、蕃茄、生菜同香草,清清地,够爽脆。再黎一碟"Sak Suka with homemade yogurt",原来土耳其人成日食yogurt,好多菜式都会有yogurt。茄子薯仔切薄片,加埋个香草乳酪汁,好香口惹味!土耳其厨师亲自捧岀只梅尔辛鸡,内有香草蕃茄饭,佢帮我地支解左只鸡,等我地可以大块朵耳!只鸡烧到金黄色,皮脆肉嫩,好好味!香草饭都好入味,配埋蕃茄,估唔到土耳其饭又几好味!啱啱食完鸡饭,又再黎多碟饭,今次系造型好可爱嘅红椒黄椒饭!椒变身饭盒,装住香草乳酪饭,饭同乳酪汁好夹,椒肉清甜。原来佢个土耳其名叫"Dolma veg"。 "Turkish hal

"Turkish halal lamb rack with garlic butter sauce" 土耳其香草配蒜香汁羊骨扒,烧得啱啱好,羊肉嫩滑,又有少少肥,正!

好戏在后头,土耳其咖啡一岀,即刻眼前一亮!不停讲「好靓呀!」咖啡杯真系好精致,土耳其工艺品确实系好有水准!厨师帮我地倒咖啡,唔驶加糖加奶,因为佢话土耳其甜品好甜。甜品有种四四方方细细粒似酥饼,咬落好松脆,甜甜地有奶油香。另外仲有脆脆芝麻果仁同软糖。一啖甜品、一啖土耳其咖啡,一边谂下几时去土耳其旅行。
  • 梅尔辛鸡