2022-08-23 564 浏览
传说中一桌难求既下午茶,提早一个零月订定位庆祝友人生日,充满左期待。去到安排坐系最近门口既位置,无得影近窗景色,少少失落。侍应好卖力咁介绍晒12只茶叶,最后拣左Chamomile Reverie,Moroccan Mint,Honeybush Chai,Oriental Beauty当中系东方美人茶比较出色,浅粉色,稍微带有花香,可以入口既味道。其他几款就无乜特别茶味,或饮落感奇怪。菜单上可任选八款咸点及甜点,刚好四人每款来两件分吃好了。咸点Green Asparagus露笋系小清新代表,爽脆,威士忌酸蛋黄酱同热情果酱都夹Sea Breeze灸烤吞拿鱼,铺上中华沙律及炸脆红葱,感觉用上中华沙律有点降格左Comedia dell' Arte巴马臣芝士弄成Panna Cotta状,底部系佛卡夏意大利包,菜单形容系脆,但只食到干争争Green Tartare牛油果酱、豌豆、柚子、露笋组合而成既他他,面层有啫喱,创意十足但味道唔突出Foie Gras Terrine鹅肝基本上好难失手,伴上洋葱酱同无花果解腻不错Tomato Macaron又一颇有创意既作品,番茄味马卡龙配羊奶芝士同番茄干,还好

侍应好卖力咁介绍晒12只茶叶,最后拣左

菜单上可任选八款咸点及甜点,刚好四人每款来两件分吃好了。

咸点
Green Asparagus
露笋系小清新代表,爽脆,威士忌酸蛋黄酱同热情果酱都夹

Sea Breeze

Comedia dell' Arte

Green Tartare

Foie Gras Terrine
鹅肝基本上好难失手,伴上洋葱酱同无花果解腻不错

Tomato Macaron
又一颇有创意既作品,番茄味马卡龙配羊奶芝士同番茄干,还好

Smoked Salmon Roll
烟三文鱼卷绝对系稳阵之选,鱼子酱应该系反映系价格上

Scallop Tartar
带子配上柠檬、薄荷、热情果,有少少盖过本身既鲜甜

Scone
到原味及提子松饼上枱,配布冧酱、蜜糖、无花果酱、枫糖浆。松饼唔干,有牛油香,够热,而布冧酱酸甜得宜,个人好欣赏

甜点
Pink Guava
石榴味几香,有蛋糕底带出层次

Carrot Cheese Cake
个萝卜造型几有趣,但忌廉芝士配萝卜蛋糕真系好唔夹,加左菠萝都挽救唔到

Cappuccino
食得出芝士、咖啡味,唔错

Wild Strawberry Delight
士多啤梨既组合,果肉加慕斯,起码唔会失手

Banana Crunch
香蕉本身都甜,呢个甜点令佢更加甜到甩牙

Pistachio Orange
呢个有开心果平衡到无咁甜

Yuzu Lemon Marshmallow Tart
居然呢个都颇甜,系个棉花糖出晒事

Macaron Sesame
芝麻ganache还好,个饼底硬到咬唔开

整体可以讲系几唔满意,一黎劲多既presentation系mousse加饼底,而旧饼底系劲硬,印象分大减。味道大部分都偏甜,感觉真系卖名气多。
2022-06-17
庆祝纪念