2023-08-01 1027 浏览
又到我嘅生日月, 闺密话同我食好西,就带咗我嚟位于铜锣湾嘅一泷。原来呢间日式餐厅都相当特色,环境仲好有日本风情。一到埗职员就带我哋进入呢个榻榻米座位,朋友仲话要一早预订先有得坐。虽然环境都属于中上档次,但呢度食物价钱又唔算贵。前菜我哋拣咗牛油果赤身他他,牛油果🥑嘅软滑配上吞拿鱼赤身嘅微弹口感,令人忍不住一口一口咁样食落去。最近特别钟意食蛋类制品,所以就拣咗明太子玉子烧,玉子保持应有嘅湿润,明太子份量不多不少,配合蛋香简直天衣无缝。朋友最钟意食葱,所以二话不说就点选呢个赤身大葱卷,葱粒混入咗喺吞拿鱼蓉入面,味道唔算太强烈,但带来不一样的口感,不嗜葱嘅我都感到相当惊喜。另外我哋仲拣咗芝士吉列黑豚卷,深藏之内嘅吉列黑豚仍然保持香脆,配合芝士同沙律酱味道一流。盐烧A4和牛串嘅价钱,原本令我有点却步,不过朋友诚意推介,一食之下真系觉得好感动,松软嘅肉质带有满满嘅肉味,真不愧为A4和牛。平时嘅西京烧通常都系配比目鱼、银鳕鱼之类,而呢个佐贺金星豚西京味噌烧就系配上豚腩肉,虽然系以腩肉制造,不过经过烧烤之后,就再无油腻感,反而变得份外甘香,配搭新颖有惊喜。我最钟意食鸡软骨,估唔到呢度嘅鸡软骨系原条骹位
牛油果赤身他他
明太子玉子烧
赤身大葱卷
芝士吉列黑豚卷
塩烧A4和牛串
佐贺金星豚西京味噌烧
我最钟意食鸡软骨,估唔到呢度嘅鸡软骨系原条骹位嘅串烧,盐烧过嘅鸡软骨脆卜卜,同样充满惊喜。
鸡软骨
月见免治鸡肉棒虽然系免治鸡肉,但口感结实,完全唔会松散,配合日本蛋同酱油混合而成嘅酱汁,真系有点冲动叫碗白饭。
月见免治鸡肉串
蟹味噌甲罗烧系蟹膏、蟹肉、蟹籽,配合葱花混合而成,厚厚一层搽上多士之上,确系相当美味。
蟹味噌甲罗烧
最后我哋仲点咗一个 鲣鱼浓汤日本野菜豆腐锅,鱼汤呈奶白色,豆腐有微微烧过,配合青菜、金菇、冬菇等配菜,为呢一餐画上一个完美嘅句号。
鲷鱼浓汤日本野菜豆腐锅
明太子玉子烧