2022-03-20 377 浏览
咁啱约咗朋友喺附近,佢推介呢间鮨店,于是去试下《惠》嘅 外卖丼饭,拣咗鱼生饭~前菜用纸杯装住,一条条滑潺潺的好难夹㗎 🥡🥢口感滑嘟嘟又有D爽爽地,似藻类嘅食物,醋味浓而不呛喉,非常开胃~上网search吓原来呢款前菜系冲绳嘅名物:水云醋物~~上面𠮶一点白色系山芋蓉~拣鱼生饭因为可以一次过食到最多款当日新鲜嘅食材,之前冇见过佢外卖丼饭嘅相,一打开𠮶吓都开心㗎!材料铺满饭面,我钟意佢用小菊、紫苏叶同花穗紫苏做点缀,为料理增添色彩,增强视觉上的享受!🥰🌻💐除咗多款鱼刺身,仲有海胆、三文鱼籽、赤贝、帆立贝、玉子烧同渍物(萝卜&牛蒡)共十几款食材,而且我钟意佢D姜系切厚片,食落更有口感!各类鱼刺身都好鲜味 🐟🐟🐟有金目鲷、鲭鱼、𫚕鱼、赤身、中拖罗、油甘鱼腩、池鱼、伊佐木 同 鱿鱼~ (尽量认得几多得几多,仍在学习中 🤓📚📚)印象特别深刻嘅有池鱼,perfect match with上面嘅姜蓉同日本葱花,仲有件鱿鱼,口感非常软糯,味道鲜甜!中拖罗同油甘鱼鱼油味甘香,质素唔错㖞!海胆鲜甜,份量都唔少呢 🤩赤贝爽口味鲜成个丼嘅MVP 系三文鱼籽,大大粒、晶莹剔透、颜色靓靓,唔会太醎,入口渗出点点甜香

前菜用纸杯装住,一条条滑潺潺的好难夹㗎 🥡🥢

各类鱼刺身都好鲜味 🐟🐟🐟

海胆鲜甜,份量都唔少呢 🤩
赤贝爽口味鲜
成个丼嘅MVP 系三文鱼籽,大大粒、晶莹剔透、颜色靓靓,唔会太醎,入口渗出点点甜香 🥰,配埋佢嘅微酸舍利,啱啱好~

《惠》嘅鱼生饭外卖性价比高,刺身嘅款式多,份量足;今次嘅海胆 同 三文鱼籽尤其鲜甜. 值得推介👍🏻👍🏻
2022-01-27
15 分钟 (外卖自取)