2023-05-19
果日搭船从中环过去尖沙嘴已经开始落雨,所以快步冲去星光行,睇下有咩食,见到上海姥姥,以前都食过,觉得味道同价钱都可以接受,所以入咗去坐低。我哋一行三人,我、老公同埋囡囡,叫咗一个𩠌同埋两个主食。𩠌系赛螃蟹,同其他地方嘅做法差唔多,都系炒蛋白咁样,不过佢放咗瑶柱落去炒,有海鲜味一d,加上碟赛螃蟹中间仲有个蛋黄,整开佢,等蛋黄汁同蛋白混合埋一齐,唔单止卖相更加好睇,而且口感会更加滑。虽然佢本身已经调得好好味,但系我都系习惯加d醋,觉得味道会更上一层楼。至于两份主食,一份系上海馄饨葱油拌面加配排骨,另外一个系黄金虾仁炒饭饭。我个人比较欣赏个炒饭,佢加咗咸蛋黄,好入味,有d甘香。但系老公同囡囡比较钟意个面,我个人系略嫌味道有d淡,不过香味系足够嘅。最美中不足嘅系,呢间餐厅无提供bb凳,带bb去嘅家庭就未必适合啦。价钱方面,我哋食咗三百几,平均一百几一个人。
价钱方面,我哋食咗三百几,平均一百几一个人。