餐厅: 魚一壽司 (教育路)
资讯:

2019-12-19 546 浏览
去到元朗返工,唔太熟周围有咩食,又好想食寿司,就揾下附近有咩日式餐厅,之后就入左呢间度食午餐。一个人食搭枱唔洗等位,入到去地下有吧枱,楼上再有坐位,都几乎坐满。环境都几有日式居酒屋Feel,夜晚会想坐系度慢慢饮酒倾计。餐牌既午市定食,价钱同款色都好吸引,但由于我好想食寿司,所以拣左寿司定食. 梅 Bai,入面有我钟意既油甘鱼、𫠒红鱼、鱿鱼。几近坐满黎讲,上菜速度都算好快。首先黎既系面豉汤,有三文鱼肉、豆腐、萝卜片。面豉汤黎讲味道算系偏甜。个人钟意食汤入面既豆腐、萝卜同三文鱼肉,几开胃。再来就系好细既沙律,无乜特别。汤差唔多饮完既时候就上茶碗蒸同寿司速度都好快。茶碗蒸做得唔错,蛋够滑味道啱啱好,而且够热。到主菜寿司,我认为除左海鲜够唔够新鲜最重要就系寿司饭。呢间店既饭做得几好,夹落去唔会好易散开,唔会同刺身还刺身,饭还饭。唔会点完豉油就散左,亦都唔会太实太硬,好似食紧擦胶咁。另外就系饭既味道,寿司醋既份量都适当,有味道得黎唔会太酸,就算唔点豉油就可以就咁食。重有我会睇一间店既Wasabi 系用粉沟定系磨出黎,用粉沟会一Pat野好似酱咁,磨出黎会明显见到植物既纤维,佢地系磨出黎既,而且都够

到主菜寿司,我认为除左海鲜够唔够新鲜最重要就系寿司饭。呢间店既饭做得几好,夹落去唔会好易散开,唔会同刺身刺身,饭还饭。唔会点完豉油就散左,亦都唔会太实太硬,好似食紧擦胶咁。另外就系饭既味道,寿司醋既份量都适当,有味道得黎唔会太酸,就算唔点豉油就可以就咁食。重有我会睇一间店既Wasabi 系用粉沟定系磨出黎,用粉沟会一Pat野好似酱咁,磨出黎会明显见到植物既纤维,佢地系磨出黎既,而且都够辣。

寿司上面既刺身,全部刺身都新鲜。三文鱼属于正常水准,因为唔系腩,唔会话特别肥美。想特别讲既系赤身、油甘鱼、𫠒红鱼。我个人系好怕食赤身,因为香港好多地方既赤身都好腥,食到我会即刻吐返出来,会想呕。佢既赤身放得入口,而且几香,唔腥。油甘鱼、𫠒红鱼、带子都好鲜甜,配埋啱味既寿司饭真系好好味!好满足!

味道 1.6/2.0
环境 1.6/2.0