2022-06-14
最近一直食西餐,好耐冇打边炉,朋友仔话油麻地附近有间火锅店,包保我食到舔舔脷~一入门坐低右手边有几张黑白旧照,小朋友开心咁玩呼啦圈。问伙计先知同餐厅名「沙田头」有关系,餐厅老板同拍档细细个一齐喺沙田头长大,间火锅店就系佢地手足之情嘅象征!我地未入黎就系想试佢个牛味极浓嘅牛皇锅!伙计即刻赞我哋识食,话个汤底由三种牛骨例如牛脊骨大火生熬出黎,一定惹味!而且上面啲坑腩份量多到我地唔洗再嗌牛食😆我自己比较偏好自家手工嘢,就试试手打鲜虾丸同手打鲮鱼丸。大大粒,真系有完整虾仁喺里面,好有咬口,食得出手打真系唔同啲!跟住伙计推荐自家韭菜饺、自家凤城靓水饺、黄金蛋包饺、竹笙猪肉饺,佢都好体贴明白我地想识晒唔同款,所以每样安排两只,真系好多谢佢~结果一咬,真系真材实料,皮薄馅靓,啖啖肉!我最重要黄金蛋包饺,厚厚蛋皮包住虾馅,好好味!西班牙黑豚肉放差唔多两分钟就食得,猪味好浓,百零蚊大大碟~我同我𠮶朋友差唔多食唔晒😂我多嘴问句点解平过其他火锅店啲肉都几高质,先知老板系有经营冻肉生意,所以铺头啲肉会平靓正!龙趸皮出面好少见!唔洗一分钟就食得,好爽口,咬咬下好烟韧!一眼以为鱼肚系猪皮,真系唔识货😂鱼肚一定比猪
龙趸皮出面好少见!唔洗一分钟就食得,好爽口,咬咬下好烟韧!一眼以为鱼肚系猪皮,真系唔识货😂鱼肚一定比猪皮好味啦😆鱼肚索晒啲汤汁,牛味十足,好鬼正!啲白萝卜滚到入晒味,牛味好浓郁!
伙计好热心介绍,服务态度好好,食物性价比高,下次一定encore!