2022-02-22
高性价比卤味店,卤水汁味道刚刚好,唔太咸唔太甜~~~自从疫情之后少咗好多去街市,成日都嗌外卖返屋企食,周末去到湾仔附近办事,回家之前就新到过嚟呢一间卤味店斩少少烧味返屋企,之后返到屋企洽个菜煮个白饭就可以食晚餐~~~是日得我同家姐两个食饭,但系由于三心两意咩都想叫,就样样嘢都叫咗少少,包括有卤水鹅肠、卤水鸭肾、卤水猪耳、卤水鹅肝、卤水鸡蛋等等~~~基本上每一样卤水,质素都好满意,佢哋嘅卤水汁唔会太咸又唔会太甜,调味啱啱好,亦都好下饭~~~当中最值得一赞嘅就系肥得黎又唔会太肥 瘦得黎又唔会太瘦嘅微胖嘅鹅肠 食落爽口脆身 鹅肠味浓~~~而卤水鹅肝嘅鹅肝香气亦突出,个人觉得呢种中式嘅整法,比西式嘅煎鹅肝更加健康,食多几件都唔会觉得好漏~~~卤水猪耳就脆卜卜,个人非常钟意,用黎做下酒小菜一流。~~~最后卤水鸭肾则弹实又不过韧,带微微粉色,一样高质,而且$16就有一只,都几抵食。~~~潮洲卤 (湾仔)湾仔石水渠街1-13号其发大厦地下8号舗
~~~
卤水猪耳就脆卜卜,个人非常钟意,用黎做下酒小菜一流。
~~~
潮洲卤 (湾仔)
湾仔石水渠街1-13号其发大厦地下8号舗