2013-06-21 127 浏览
是日往APM睇戏,趁未够钟入场快快趣去附近医饱个肚。「忘不了」位于观塘广场附近既东广场,由APM或者观塘地铁站行过去大约五至十分钟度。餐厅位于商场一楼,对正电楼梯既舖位,基本上唔驶揾就会见到。由于赶时间既关系,点菜时已经叫店员「快手快脚」,而佢地亦都好醒目地配合,所以食完饭重有时间去买野饮添!Anyway,由于惊赶唔切既关系今次都系order D大路上海野,小笼包呀酸辣汤呀咁。虽然系咁但系佢地都交足功课。首先上枱既系小笼包,坦白讲呢味菜毫无技术可言,唯一要赞既系肉既肉质真系好有肉既鲜味,一口咬落去既时候D汁刚刚好,唔会一pat野「必」晒出黎咁。不过,包既皮就略为厚左少少,食落口既时候粉既味到有少少over左,令到我喺呢个环节扣左D分。黄金炒饭︰同一般炒饭唔同,佢地用左鸭蛋去炒,一方面可以令到饭既色泽更加抢、更加夺目之外,亦可以同炒饭既饭香混埋一齐令到个味道更加出,呢度一定要俾个赞佢!至于虾既用料方面,虽然要控制成本,但系佢地一定喺处理虾既过程方面落左心机,一D雪味都感觉唔到,重食到少少仅余既鲜味添!酸辣汤︰最喜出望外既系佢既portion。本来谂住几十蚊货仔都系果D一碗白饭咁大size

小笼包
黄金炒饭
酸辣汤︰最喜出望外既系佢既portion。本来谂住几十蚊货仔都系果D一碗白饭咁大size既汤,无谂过佢会俾咁大煲我地,就算四个人都食得晒呀!汤方面用料好足,基本上应该有既料佢都有喺里面,而汤喺酸vs辣既平衡方面亦做得好好,唔会有好似坊间一般过酸或辣既情况出现。唯一有少少唔OK既系碗汤应该落左唔少味精,因为食完之后成晚都好口渴呀!
酸辣汤
花雕醉鸡︰由于系后加既关系呢味菜最后先黎。Anyway,呢度要赞一赞师傅喺取材方面做得好好。D鸡冇整得太熟,令到佢失去鲜味之余,亦可以将酒既味道渗入鸡皮里面。酒既浓度亦都啱啱好,唔会太重酒味之余亦都唔会「到喉唔到肺」咁,几十蚊就食到百几蚊既质素,抵呀!
花雕醉鸡
Overall我觉得呢间店完全交到功课。坦白讲百零蚊货色始终唔可以expect太多。以咁既价钱有咁既质素去边度揾?呢间店既「性价比」一定系我近期食过既餐厅之中最高的!
2013-06-21
小笼包