高级西餐厅无论环境、格调、食物味道、服务,胜价比,五大范畴,缺一不可。呢一间每一个方面都令我几满意。 食物:1.蟹肉苹果羽衣甘蓝沙律蟹肉鲜味,并且落足料,蟹肉粉量非常多。苹果几fresh。羽衣甘蓝及其他沙律菜味道唔算突出,亦唔会落好多醋,所以唔会酸。可能咁更加突显出蟹味。另有d烟肉粒。2.波士顿龙虾 半只忍唔住叫左两个半只。龙虾用极爆多芝士焗,基本上成个面都系芝士!龙虾鲜味,肉质ok, 亦有好多膏。个钳亦好大块肉,满足晒。3.菠菜芝士焗蚝又系用超级多芝士焗,多到唔识形容。菠菜味就唔系好觉。蚝肉质都唔错。用焗的方法煮好处绝对是把所有味道完汁完味锁住,食完竟然仲有汁系壳入面。惟一是亦有坏处,就系会将蚝本身的腥味也保留,好钟意食蚝唔怕腥就一定觉得好正,否则就未必钟意。4.美国安格斯西冷牛扒牛扒一路切一路渗肉汁出黎,绝对加分。香草蒜蓉汁非常香,好入味。肉质方面虽然唔算超好,但唔会韧。牛肉味尚算好。以咁嘅价钱我觉得已几抵食。唔系好明点解摆只蛋系度,但只蛋吸晒蒜蓉香草味,好正。5.香茅蜜桃乌龙茶有淡淡蜜桃味同埋茶味。唔算特别,但就几清新,正好中和之前食左咁多浓味菜式。6.海盐焦糖芝士蛋糕芝士味浓,

食物:

5.香茅蜜桃乌龙茶
香茅蜜桃乌龙茶

6.海盐焦糖芝士蛋糕
海盐焦糖芝士蛋糕

芝士味浓,海盐焦糖一咸一甜又几match。饼底松化。整体较甜,但正合我意!

所有食物都即叫即煮,够热够新鲜,又加分。

环境:
餐厅有两层,非常有格调。音乐配上光线我觉得系完美。

座椅有cushion,极度舒服,一绝。

两个人食咁多野都只系差唔多$500落楼,唔使加10%服务费。样样都高水准,满意了!
2020-06-09
蟹肉苹果羽衣甘蓝沙律