2018-01-07 10524 浏览
收工到金钟接肥髀,佢又系肚饿嘅时候,在金钟太古广场揾咗间意大利菜餐厅,闲日无订位都唔使等,装修同地方一定靓,喜欢桌椅唔迫,我哋被安排坐一张小方枱,椅子两张,当念紧无位置放袋嘅时候,见其他客人手袋挂住在枱底,原来有个挂钩比客人钩袋!几窝心!食物餐牌都全部英文,店员都系英文人!啲菜色几多选择!落单后耐心等待!免费面包:面包好多款式,除了长条脆饼好香脆,松饼松软,法包外脆内软,新鲜好味!蘑菇汤($90)个碗大到好像沙律碗咁,汤打得好滑,香蘑菇味!好像食紧液体蘑菇,好味!Beef Carpaccio($140)呢个系人气,卖相好特别,牛肉薄片上放调味沙律菜,中央点咗沙律酱!卖相好像圣诞节挂饰,牛肉片贴实晒只碟,要挖起(应该一早放碟上再入雪柜)卷起沙律菜,沾上松露味沙律酱!好味Trapanesi Langoustine($210)呢个有小小意外,因为见解说系墨汁(肥髀好喜欢墨汁意粉)这款系扭扭长意粉,酱汁系龙虾汤,碗边加了墨汁,扭扭意粉弹牙,橙色酱汁除龙虾之外,应该加了墨汁,好浓嘅海鲜味!配料只有熟咗嘅蕃茄!简单好味Calzone Provolone($190)本以为系薄饼,来到原来系馅饼,不过

Calzone Provolone($190)本以为系薄饼,来到原来系馅饼,不过焗得几㶶面!中央都系黑色!店员会问切半定切四份,黑面包我无食,黄色部分外脆内软,面头干身沙沙的好味,夹住半溶芝士同咸香烟肉!好香好惹味!唔加其他调味都好味(如果唔㶶就更好)

食物系好西式嘅口味,有啲款式都未见过,店员有礼有笑容,斯文细心(酒店式服务)落单会问埋食物使唔使分享!食完头盘又会换碟!而且做得好顺畅,唔会阻碍食客!我哋食紧馅饼时,意粉上时会盖住存热!好细心

高档意大利菜
2018-01-06